
Chren dedinský
Chren je bylina /zelenina dorastajúca až do výšky jedného metra, na pestovanie je nenáročná a nevyžaduje si žiadnu špeciálnu starostlivosť.
Chren je bylina /zelenina dorastajúca až do výšky jedného metra, na pestovanie je nenáročná a nevyžaduje si žiadnu špeciálnu starostlivosť.
Ak preň hľadáte miesto v záhrade, vysaďte ho napr. v okolí broskyne - bude odpudzovať škodcov, ktorí si na tento strom robia zálusk.
Niektorí ľudia využívajú do šalátov aj listy chrenu, cenený je však najmä kvôli svojmu koreňu. V neporušenom stave nemá skoro žiadnu arómu. Avšak po prerezaní alebo strúhaní dochádza k poškodeniu rastlinných buniek, ktoré následne dráždia oči aj nosnú dutinu (preto je vhodný pri upchatom nose :) Pripravujte si ho vždy čerstvý, ihneď ho spotrebujte resp. spracujte, nakoľko dlhšie odležaný chren nielenže stmavne, ale aj zhorkne a staráca svoju hodnotu.
Chren obsahuje draslík, vápnik, horčík a fosfor, horčicový olej (ktorý má antibakteriálne vlastnosti ). Čerstvý surový chren obsahuje na 100g asi 80 mg vitamínu C ! Pozitívne účinky chrenu sa využívajú najmä pri konzumácii mastných mäsitých jedál. Dráždením sliznice žalúdka a čriev povzbudzuje totiž tráviaci proces.
foto: http://www.sme.sk/c/4107292/pikantny-a-zdravy-chren.html
Liečivé účinky chrenu :
Obsahuje rastlinné antibiotiká (fytoncídy), ničiace baktérie aj niektoré vírusy, a preto je ideálnou prevenciou v čase zvýšeného výskytu infekčných ochorení horných ciest dýchacích. Postrúhaný koreň sa používa na povzbudenie činnosti žalúdka a čriev. Sirup je vhodný proti kašľu: Koreň pokrájajte na tenké plátky alebo nastrúhajte a zalejte medom. Uvoľnený sirup sa užíva proti kašlu a pri oslabenom organizme v množstve asi 2-3 lyžicky denne. Vďaka jeho močopudným účinkom sa využíva k zmierňovaniu opuchov, pri reumatizme a dne.
V ľudovom liečiteľstve sa čerstvo nastrúhaný chren využíva napr. ako zábal. Postrúhaný koreň (3 diely) zmiešaný s múkou (5 dielov) a malým množstvom masla (1 diel) zmierňuje bolesť, ak sa prikladá zabalený v tenkom plátne na boľavé miesta, pokým nezačne páliť. Vdychovanie jeho ostrých éterických olejov prečisťuje dýchacie cesty, tiež posilňuje žalúdok, upravuje trávenie a krvný obeh. Deťom ho pre zjemnenie podávajte s nastrúhaným jabĺčkom. Chrenová šťava má celkovo regeneračné, čistiace a dezinfekčné účinky na mastnú a nečistú pleť. Dlhší čas pôsobenia na pokožku a príliš veľká koncentrácia by však mohli spôsobiť pluzgiere a opuch! Ako sme už spomínali v kombinácii s medom je vhodný ako prostriedok proti prechladnutiu a kašlu - aj pre deti.
Ak vám predsa len zostalo viac nastrúhaného chrenu, urobte si jednoduchý chrenový ocot, ktorý odstráni rôzne bolesti. Strúhaný chren nasypte do zaváracej fľaše a zalejte octom, ktorý by mal asi o dva centimetre prevyšovať jeho povrch. Nechajte stáť osem dní, potom pretlačte cez sitko, prelejte do fľaše, dobre uzavrite a uložte na chladné tmavé miesto. Výluh sa nanáša na citlivé miesto pri bolestiach zubov, hlavy, ischiase a iných neuralgiách.