Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Chioská masticha

Publikované 06-09-2016 Napísal 6409
Obľúbené0

Slzičky mastichy celé alebo v prášku vyvážajú do sveta. Môžeme sa s ňou ním stretnúť aj na slovenskom trhu, kde si nachádza čoraz viac priaznivcov.
Celé generácie Grékov si živicu cenia najmä preto, že zabíja baktérie a plesne v žalúdku, črevách či ústach. Vedecké štúdie dokázali, že likviduje žalúdočnú baktériu Helicobakter pylori. Ľudia jej už stáročia vďačia za zdravé zuby, ktoré im ochránila pred kazom. Zdraviu prospešné látky si všimli aj potravinári a pridávajú ju do rozličných jedál.

“Aj to treba s mierou, lebo je to veľmi aromatická ingrediencia, ktorá vonia po kôre stromu a slanej morskej vode. Na túto vônu si treba možno najprv zvyknúť, ale potom si ju človek zamiluje,” povedal Adonis Noutsos z ostrova Chios. Práve tam rastie pistáciovník, ktorý dáva tú najbohatšiu a najzdravšiu mastichu.

Gréckym hitom sú mastichové žuvačky. Drevitá chuť slziček pistáciovníka je zaujímavá v horkej čokoláde a cukrovinkách.

Na Chiose si pridávame do čaju tekutú živicu hneď potom, čo vytečie z narezanej kory stromu. Je veľmi účinná na žalúdok a trávenie. Živicu po vytečení bežne necháme vysušiť na kryštály, tie melieme na prášok. Moja mama ho vždy primiešala do cesta na pečivo a chlieb, no hodí sa aj do omáčky k rybám,” dodal Adonis.

 

Chioskú mastichu Gréci použili aj na dochutenie olivového oleja.

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa