Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Cesta k prirodzenej strave

Publikované 07-02-2017 5611
Obľúbené0


Pri písaní tohto článku sa mi v rúre práve dopiekli výborné keksíky ku káve (pre záujemkyne tu je na ne recept:)) ). Tá chuť vo mne vzbudila odhodlanie, napísať niečo pre ľudí, ktorý sú momentálne tak isto zmätení, ako pred nedávnom ja. Sladké by som si o pol ôsmej určite nedopriala. Veď sacharidy.

Teraz si už neviem spomenúť, kedy presne to prišlo. Ten tlak. Z časopisov, z televízie. Knihy. Kalendáre. Diáre. Dokonca všetci priatelia o tom začali rozprávať. Prišlo to ako taká vlna. Všetci chcú byť fit. Žiaden cukor, žiadna múka, všetko LIGHT, BIO, GLUTEN FREE, LAKTO FREE, vegetarián, vegán. Paleo ! Makro – mikro biotici. A samozrejme, posledné, ale nemenej dôležité NO SUGAR DIET.

Ukrajujem prvý kúsok. Je fakt výborný. Vyskúšajte. Ale až keď dočítate.

Ten tlak postihol naozaj všetkých. Dovolím si tvrdiť, že vo väčšej miere asi ženy. Teda aspoň v tom zmysle, že ženy majú z toho väčšie existenčné depky. Chlapi idú na pivo. A neriešia koľko kalórii v ten večer prijali. Ženy si budú myslieť, že takto si predsa nikoho nenájdem. A v tom ošiali zožerú (prepáčte ten vulgarizmus) dva kúsky Milky. A keďže je moc sladká, treba to zajesť čipsami. Alebo čímkoľvek, čo je doma. Všetky to poznáme. PMS, alebo len tak.

Všetci chcú byť FIT. Niečo z jazykového okienka: Po prvý krát k nám slovo FIT prišlo už r. 1895 v Ottovom náučnom slovníku, kde sa prekladalo ako „pripravený, spôsobilý“, v športovej reči – kone k závodom vycvičené. O takmer sto rokov neskôr je slovo fit používané na zapojenie čo najväčšieho počtu občanov do telovýchovy. Z bývalých hesiel „Paže tuž, vlasti služ!“ alebo „Buď připraven!“ sa stalo: Buď fit. (Ústav pro jazyk český). Jednoduchšie, rýchlo zapamätateľné.  Dnes sa v slovníku stretneme s výkladom slova fit : byť duševne aj telesne v poriadku.

Je to naozaj tak ?

Ak sa máme venovať iba strave, tak to bude jednoduché. Vždy keď tápem vo vodách odporúčaní výživových poradcov, spomeniem si na našich predkov. Na staré filmy, poéziu, kde dievčatá mali vždy červené líčka, a junáci zvládali pokosiť celú lúku. Ručne! Nemali müsli tyčinky, proteínové nápoje, super-food, osobného trénera ani výživového poradcu. A možno sa mi to iba zdá, ale boli tí ľudia zdravší? Odolnejší ? Ja viem.. Teraz by sa vzniesli námietky, že ľudia zomierali oveľa mladší, zomieralo veľa detí na banálne choroby... Ale... nebol život prirodzenejší ? To, že je dnes na svete viac obéznych ľudí, ako hladujúcich, asi niečo vypovedá o človeku,  ako najvyvinutejšej forme živého organizmu na planéte. To, že za pár rokov asi nebude existovať človek, ktorý nemusí brať tabletky.  Každý druhý človek má alergie, aj keď o nich nevie, ale určite by sa niečo našlo. Máme viacej liekov, vitamínov, očkovaní, antibiotík... ale sme zdravší ? Dostali sme sa ako človek rozumný do fázy, kedy nevieme, čo je pre nás vhodné jesť. Ako správne chodiť. Dýchať. Cvičiť. Myslieť. Byť ženou/mužom. Pri tom obrovskom množstve informácií, už nevieme byť sami sebou. Myslím, že každý človek prirodzene vie, čo je preňho vhodné jesť, a čo nie. A keď nevie stačí sa pred každým jedlom spýtať: Dokážem si toto vyrobiť z prírodných surovín sám/sama ? Rastú tieto potraviny v mojom okolí?. A po každom jedle sa spýtať brucha, čo na to hovorí. Žiadne nadúvanie ? Obrovský nával energie, no za 15 minút by som si dala šlofíka ? Pocit ako by som zjedla kameň ?

A keďže ja tvrdím, že neexistuje univerzálny jedálniček pre všetkých, jedzte čo vám robí dobre. Ale keďže tento článok čítate s očakávaním rady, skúsim pár napísať, o ktorých si myslím, že nespravia dobre nikomu :

·      nejedzte margaríny – taký produkt by človek bez (pochybných) chemikálií, prístrojov a prísad nikdy nevyrobil. Trik, že sa dá roztierať okamžite po vytiahnutí z chladničky, nerobí z margarínu vynález storočia, iba z nás lenivcov. Keby to nebolo tak dochutené, aromatizované a pekne podané v reklame, verte mi, nikdy by ste to nejedli.

·      nepite sladené nápoje – všetci v tejto dobe vieme prečo. Vystrelí to cukor v krvi, chvíľu hyperaktivity, potom zjeme 2x toľko. Rozleptáva to zubnú sklovinu, dráždi žalúdok...

·      nejedzte v zhone – jedna z najdôležitejších rád ! V jednej knižke som čítala, že jedlo, ktoré zjeme v  zhone, strese, smútku (čokolády z depresie!!!) pôsobí na naše telo ako jed. Ak ste hladný/á a viete, že najbližšiu dobu budete v zhone, strese, smútku, napite sa vody. Veľa vody.

·      vyprážané jedlá – verím, že tu nemusím písať nič :)

·      nízkotučné potraviny – podľa mňa je toto iba výdobytok doby. Na takých potravinách nie je nič prirodzené. Zaužívaný názor, menej tuku v jedle – menej tuku na mne. Opak je pravda (pod tukmi myslím zdravé tuky, prirodzene sa nachádzajúce v potravinách – oriešky, jogurt, kefír, 82% maslo, bryndza, kokosový olej...).

·      glutamáty – čítajte obaly - E621 do jedálnička nepatrí. Prečo by mali skutočné potraviny potrebovať zvýraznenie chuti? Lebo sú nechutné! :)

·      takzvané „junk food“ – všetci poznajú tieto korporácie

·      a posledné umelé sladidlá – aspartamy – ak ich používate, vyhoďte ich. Sú štúdie, ktoré preukazujú ich škodlivosť. Fungujú na princípe signálu, ktorý zaznamená, že ste zjedli niečo sladké, no žiadna glukóza sa v krvi nenachádza, takže telo si stále pýta sladké, veľmi zjednodušene povedané.

To sú tie potraviny, ktorým sa určite vyhnite. A naopak, strava, ktorá nemôže uškodiť, (pokiaľ netrpíte alergiou) je všetko ostatné. To, čo vám vyrastie v záhrade, a ďalej množstvo úžasných produktov, ktoré si môžete zakúpiť v tomto e-shope :)

P.S.: a nezabudnite, vždy do polo-sýta, a nech je jedlo vaším liekom ! :)

----

Pre Babičkinu záhradu napísala Zuzana Kadučáková

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa