Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Aromaterapia a kúpeľ

Publikované 09-09-2016 3547
Obľúbené0

Na to, aby sme si doma dopriali voňavú termálnu minikúru netreba minúť veľké sumy ... Veľa sa dá dosiahnuť už s 20 kvapkami éterických olejov, medom, mliekom alebo smotanou.

Prečo práve vonný kúpeľ ?

Mnohí ľudia považujú kúpeľ iba za spôsob ako sa zbaviť nečistoty.

Hygienickejšie by však bolo umyť sa pod sprchou, aby sme sa nemáčali v špinavej a mydlovej vode, v ktorej sa nachádzajú čistiace a odmastňujúce látky.

Myšlienka na aromatický kúpeľ - či už liečivý alebo relaxačný - nie je nová. Už otcovia antickej medicíny Hippokrates a Galienus predpisovali liečivé kúpele s vonnými rastlinami. A čo s týka Egypťaniek, vieme, že si dopriali kúpele, aj keď nie je isté, či do nich pridávali mlieko oslíc …

Dnes je veľmi jednoduché dopriať si chvíľku úplného relaxu vo svojej vani a urobiť si z neho skrášľovaciu kúru ...

Kúpeľ má spájať príjemné s užitočným a zlepšiť aj našu fyzickú a psychickú kondíciu. Keďže koža je naším najväčším prijímačom energií, takýto kúpeľ podporí pohltenie aktívnych zložiek ÉO a zrýchli mikrocirkuláciu v našom tele.

Použitie éterických olejov v kúpeli

 

Éterické oleje nie sú rozpustné vo vode a ak by sme ich do kúpeľa jednoducho nakvapkali, zostanú plávať na povrchu. Sú totiž väčinou ľahšie ako voda. Tie, ktoré sú ťažšie zase klesnú na dno. Preto je nutné najprv ich rozmiešať s niečím, čo ich vo vode rozptýli – takzvaným rozptyľovačom, alebo nosičom.

 

Prikázanie prvé :

 

Nikdy nekvapkajme éterické oleje priamo do vane. Mohli by sme si podráždiť pokožku, popáliť oči a sliznice.

 

Vyberme si správne nosiče!!

 

Aromaterapia popisuje aj použitie éterických olejov v kúpeli. Na rozpustenie olejov v kúpeli je najprv potrebné vybrať si zo správnych « nosičov », schopných rozptýliť olej vo vode.

Ako prírodný « rozptyľovač » môže poslúžiť med. Zanecháva jemnú a hydratovanú pokožku, ale niekedy sa môže trochu lepiť na steny vane. Na 20 kvapiek éterického oleja použijeme zhruba 2 až 3 polievkové lyžice medu. Aby med menej lepil a bol jemnejší, môžeme k nemu pridať jednu lyžicu argánového oleja (Argania spinosa). Túto zmes (s trochou vody) rozšľaháme mixérom a vlejeme do kúpeľa.

 

Aj ďalšie prírodné látky nám rozptýlia ÉO vo vode :

 

  • práškové plnotučné mlieko : na 20 kvapiek éterického oleja rátajme s jednou šálkou
  • plnotučná smotana : urobme to ako Kleopatra a dajme si mliečny alebo smotanový kúpeľ ;-) na 125 ml téglik čerstvej sladkej smotany pridajme 20 kvapiek éterického oleja podľa výberu a postupne nalejme do teplého kúpeľa.
  • morská soľ (bohatá na sodík, magnézium a vápnik) je vynikajúca na remineralizáciu pokožky : použijeme 250 g soli na 20 kvapiek ÉO čo nám vystačí na asi 4 kúpele.
  • Rastlinné oleje (RO) - napríklad Mandľový (Prunus amygdalus var. dulcis), do polievkovej lyžice nakvapkáme svoju zmes ÉO, trochu premiešame a vlejeme do kúpeľa, ktorý premiešame.
  • ovsené vločky alebo otruby : pozor, ovsené vločky treba rozmiksovať, aby sa roztopili. Ovsené vločky pokvapkané ÉO môžeme nasypať do malého vrecúška z gázy, alebo si môžme kúpiť ľanové vrecúško. Do vrecúška pridáme ovsené vločky, ale aj suché bylinky ako levanduľa alebo zelený čaj. Alebo aj rozdrvené červené ovocie (prezreté jahody alebo maliny) s antioxidačnými vlastnosťami. Dá sa to veľmi dobre zvládnuť, potrebujeme na to však trochu šikovnosti.
  • šampón : Nič nám tiež nebráni nakvapkať 20 kvapiek éterického oleja do 3 polievkových lyžíc nášho sprchového šampónu a tak ich rozptýliť vo vode. To je najjednoduchšie riešenie. Namiesto šampónu sa dá tak isto použiť neutrálne/neparfémované tekuté mydlo.

Dávkovanie éterických olejov :

 

Éterické oleje sú balené v 5 alebo 10 ml flakónoch.

Niektoré veľmi drahé ÉO sú balené v 5 ml flakónoch, ale obsahujú len 1 alebo 3 ml; je to napríklad v prípade ÉO Ruže damascénskej (Rosa damascena) alebo Ledonu grónskeho (Ledum groenlandicum).

ÉO obvykle dávkujeme v kvapkách, ale keď potrebujeme vytvoriť zmes s inými látkami, je potrebné používať iné dávkovanie ako pipeta na niektorých lekárenských flakónoch, kávová lyžička (kl) alebo polievková lyžica (pl). Tu sú orientačné mierky :

 

  • 1 kvapka = 0,05 ml
  • 1 pipeta = 1 ml
  • 1 kávová lyžička = 3 ml
  • 1 polievková lyžica = 10 ml

 

Môžeme si pripraviť aj viac kúpeľového mlieka s ÉO, pokiaľ ho budeme skladovať v chladničke.

Jeden 100 ml flakón postačuje na zhruba 5 kúpeľov.

 

  • 95 ml plnotučného mlieka
  • 5 ml ÉO

 

Je možné si zmiešať aj viacero ÉO aby tieto spoločne pôsobili, podľa našich vlastných požiadaviek. Pomerné dávky jednotlivých ÉO volíme podľa toho, aké pôsobenie chceme touto zmesou dosiahnuť.

 

Pozor ! Viaceré oleje môžu mať rovnaký názov. Keď si vyberáme svoj ÉO, treba si preveriť aj jeho celý latinský názov, lebo aj keď majú rovnaký názov, ich vlastnosti sa môžu odlišovať.

Príklad : ÉO Eukalyptus radiata pri zachovaní bežných dávok organizmus veľmi dobre znáša, zatiaľ čo ÉO Eukalyptus globulus vyvoláva zníženie krvného tlaku - hypotenzia, spôsobuje stiahnutie svalov – konvulzia - a pri vyšších dávkach môže spôsobiť zastavenie – ochabnutie – dýchania.

 

Éterické oleje nakupujeme u overených predajcov.

 

Takéto kúpele sa neodporúčajú tehotným ženám, lebo mnohé ÉO sú pre maternicu príliš tonické a preto môžu pri opakovanom použití vyvolať stratu plodu alebo predčasný pôrod.

Táto poznámka sa vzťahuje aj na kúpeľové peny, kúpeľové soli a kúpeľové oleje.

Čo sa týka batoliat a malých detí, používame iba netoxické ÉO ako sú Levanduľa lekárska (Lavandula officinalis), Ružové drevo (Aniba rosaeodora), Čajovník (Melaleuca alternifolia), Eukalyptus radiata (Eucalyptus radiata), Harmanček (Chamaemelum nobile), ... a ich kombinácie.

 

V používaní aromatických kúpeľov pre deti mladšie ako jeden rok sa názory rôznia. Niektorí aromaterapeuti ich vôbec nedoporučujú. Iní zase – ako napr. Austrálčanka Nerys Purchon – uvádza takéto dávkovanie kúpeľových zmesí :

Deti od troch dní : 1 kvap ÉO Levanduľa lekárska (Lavandula officinalis), alebo Harmanček (Chamaemelum nobile) zamiešame do lyžice olivového oleja (Olea europaea L. var. europaea) a rozmiešame po hladine kúpeľa.

Deti 3-12 mesiacov : 2 kvap netoxického ÉO zamiešame do lyžice olivového oleja (Olea europaea L. var. europaea) a rozmiešame po hladine kúpeľa.

Deti 1-5 rokov : 3-5 kvap netoxického ÉO a ich zmesí zamiešame do lyžice olivového oleja (Olea europaea L. var. europaea) a rozmiešame po hladine kúpeľa.

Deti 5-15 rokov : 5-8 kvap odporúčaných ÉO a ich zmesí zamiešame do lyžice olivového oleja (Olea europaea L. var. europaea) a rozmiešame po hladine kúpeľa.

Namiesto olivového oleja môžeme použiť aj olej mandľový (Prunus amygdalus var. dulcis), ktorý je detským olejom par excelence. Preniká hlboko do pokožky, je jemný, upokojujúci, protistresový a chráni pokožku. Je veľmi vhodný aj na masáž jemnej detskej a aj mamičkinej pokožky.

Namiesto olivového oleja tiež môžeme ako rozptyľovač použiť detské tekuté mydlo, alebo penu do kúpeľa.

Na detský kúpeľ sa dajú použiť aj aromatické hydroláty (HA) – je to vlastne voda so stopovým obsahom éterického oleja. Pre deti do 3 mesiacov sa doporučujú 2 polievkové lyžice HA Levanduľa lekárska (Lavandula officinalis), alebo Harmanček (Chamaemelum nobile). Hydroláty sú veľmi háklivé na správne uskladnenie – v chladničke – keďže je to prakticky viac či menej « mliečna voda » (hydro=voda, lat=mlieko). Ak je hydrolát zakalený – vyhoďte ho !

 

Do vane by sme nemali vojsť hneď po jedle. Ponechajme nášmu žalúdku aspoň 2 hod času. Tiež sa nedoporučuje zotrvať v kúpeli pridlho – 20 minút pri 37°C je postačujúce. Natiahnime si napr. kuchynské minútky.

Po naliatí vonnej zmesi do kúpeľa vodu dobre premiešame a už žiadne otáľanie – šup do vane. Lebo vonné látky sa začnú odparovať a ak budeme otáľať, a motať sa kade tade, prídeme o to najlepšie.

Niekoľko kúpeľových receptov

 

Pre tehotné ženy je jediným vhodným vonným kúpeľom protistresový kúpeľ. Čo sa iných vonných kúpeľov týka, treba sa poradiť s gynekológom.

 

Večerný kúpeľ :

ÉO Borievka (Jupinerus communis montana) sa veľmi dobre hodí na tento typ kúpeľa.

Pôsobí očisťujúco na kožu, k tomu dezinfekčne, protizápalovo a aj hojivo. Je to ideálny kúpeľ pre ľudí s pokožkou náchylnou na ekzémy, psoriázu a niektoré seborické dermatitídy (http://cs.wikipedia.org/wiki/Seboroická_dermatitida)

Borievka pôsobí dezinfekčne na močové a pohlavné orgány.

Borievka uľahčuje alergickým nádcham.

Pôsobí relaxačne, mierne uspávajúco, podporí pasívnu meditáciu a snenie.

K ÉO Borievky môžeme pridať ÉO Pelargónia (Pelargonium asperum) ktorý má podobné a ešte aj protistresové účinky.

Ak je niekto alergický na vôňu Borievky, dá sa použiť len ÉO Pelargónie, avšak kúpeľ bude mať nižšie dezinfekčné účinky.

ÉO Pelargónie sa často používa ako náhrada za ÉO Ruže damascénskej (Rosa damascena), lebo je lacnejší.

 

Ranný kúpeľ :

Odporúča sa posilňujúci, avšak nie stresujúci kúpeľ.

Tým najvhodnejším receptom je zázvorový (Zingiber officinalis) ÉO.

Zázvor okrem posilňujúceho pôsobenia na žľazy zvyšuje aktivitu kožných slizníc a takto nás chráni, čo je dôležité najmä v zime.

Zázvor svojou pikantnou vôňou podporuje našu bdelosť a dodáva psychickú energiu (tonus) posilnením fyzických a morálnych kapacít.

Zázvor blahodárne pôsobí na svaly a kĺby.

ÉO Klinček (Syzigium aromaticum, Eugenia caryophyllata) je tiež posilňujúci. Či už ho použijeme samotný, alebo spolu so Zázvorom, dodá kúpeľu antibiotické a dezinfekčné vlastnosti.

 

Kúpeľ pri chrípke :

Keď máme chrípku, väčšinou sa kúpeľu vyhýbame, zvlášť, keď ešte k tomu máme horúčku. Okrem ľudí, ktorí majú problémy so srdcom, má byť tento kúpeľ veľmi teplý. Tepelný reflex spôsobí zníženie prebytočnej teploty spôsobenej horúčkou. Teplo spôsobí rozšírenie (dilatáciu) pórov a podporí prienik ÉO.

ÉO Karvi (Carum carvi) spôsobí zriedenie hlienov v prieduškách a v prínosových dutinách.

Karvi podporuje zlučovanie žlče (excrétion biliaire), posilňuje (stimuluje) žalúdok, čo vedie k psychickej pohode.

Karvi pôsobí proti koreňonožcom a proti parazitom čo je vhodné, keď nepoznáme pôvodcu chrípky; zabráni, aby sa chrípka rozšírila na zažívacie orgány.

ÉO Eukalyptus radiata (Eucalyptus radiata) doplňuje ÉO Karvi, lebo Eukalyptus je špecialistom vo sfére ORL (nos-hrdlo-uši).

ÉO Eukalyptus okrem toho, že dodá kúpeľu príjemnú vôňu, je aj jedným z najmocnejších dezinfekčných olejov dýchacieho ústrojenstva, ako aj protibakteriálny a protivírusový. Ak Karvi podporuje zrieďovanie pľúcnych hlienov, potom Eukalyptus zabezpečuje ich odstránenie z tela.

Eukalyptus pôsobí na detskú žľazu (thymus) upravujúc psychické funkcie tlmením nepokoja a úzkostlivosti a takto napomáha uzdraveniu.

ÉO Borovica sosnová (Pinus sylvestris) je olejom lymfy. Chrípkový stav často zapríčiňuje zlé fungovanie lymfatického systému. Tento stav je zapríčinený nečinnosťou svalov, ktoré zabezpečujú lymfatické odvodňovanie. Borovica sosnová uvoľní lymfatické uzliny, obnoví prietok lymfy a zabráni návalom a opuchom.

Borovica sosnová účinkuje svojou blahodárnou činnosťou proti reumatizmom, ktoré vytvárajú vyčerpanosť spôsobenú chrípkovým stavom.

Borovica sosnová dezinfikuje dýchacie cesty, najmä priedušky.

 

Protistresový kúpeľ :

ÉO Ylang-Ylang (Cananga odorata) má dve jedinečné vlastnosti : ukľudňuje nervy, avšak bez toho, aby uspával a zároveň zapĺňa naše čuchové bunky príjemnou vôňou exotických ostrovov.

Jeho protikŕčové pôsobenie z neho robí vynikajúci znižovač tlaku.

ÉO Kardamom (Eletteria cardamomum) doplňuje ÉO Ylang-ylang, keďže posilňuje blúdivý nerv a zabraňuje premršteným emóciám. Kardamóm podporuje činnosť žalúdka, vyháňa zažívacie plyny a tak odstraňuje pocit nadúvania spôsobený stresom.

Protistresový kúpeľ si môžu dopriať aj tehotné ženy.

 

Afroditin kúpeľ :

Ak ÉO Ylang-ylang samotný svojou vôňou povzbudzuje libido, pridaním ÉO Vetiver (Vetivera zizanoides) znásobíme pocit sviežosti, potrebný na Afroditine hry.

Vetiver posilňuje obeh (tonique circulatoire) svojim pôsobením na endokrinné žľazy. Malá nevýhoda pre dámy, predovšetkým tie, ktoré berú antikoncepciu : Vetiver môže vyvolať mesačný cyklus, pretože je jeho upravovateľom.

Vetiver povzbudzuje vôľu, dodáva odvahu, upevňuje charakter a zosilňuje psychické a duchovné vyžarovanie.

ÉO Ružové drevo (Aniba rosaeodora), nepomýliť si ho s Ružou damascénskou, je olejom stromu pochádzajúceho z Amazónie, za prijateľnú cenu a s mnohými liečivými vlastnosťami.

Ružové drevo okrem svojich dezinfekčných, protikŕčových, protiparazitných a protivírusových vlastností obnovuje pokožku a posilňuje podkožné tkanivá.

ÉO Ružové drevo je povzbudzovačom (tonikom) ktorý pôsobí proti depresii a vyvažuje nervový systém. Je posilňujúci, oživujúci, znásobuje pozitívne pocity a psyché.

ÉO Pačuli (Pogostemon patchuli) je vyhľadávaný najmä pre jeho dezinfekčné vlastnosti. Tiež pomáha uvolňovať a spriechodňovať žily (decongestion), to znamená, že uvoľní « ťažké nohy ».

Pačuli má prenikavú a stálu vôňu, ktorá viaže iné vône a teda aj ylang-ylang. Charakteristické pôsobenie ÉO Pačuli na psychiku : dodáva odvahu, radosť a povzbudzuje aj slabých, smutných a melancholických ľudí.

Pačuli pôsobí povzbudzujúco (tonizujúco) na hemoroidálne žily, dezinfikuje a pomáha hojeniu.

 

Kúpeľ pre fajčiara, ktorý chce s tabakom prestať, alebo aj bývalého fajčiara :

ÉO Eukalyptus radiata (Eucalyptus radiata) je špecialistom vo sfére ORL (nos-hrdlo-uši).

ÉO Eukalyptus, okrem toho, že dodá kúpeľu príjemnú vôňu, je aj jedným z najmocnejších dezinfekčných olejov dýchacieho ústrojenstva, ako aj protibakteriálny a protivírusový.

Eukalyptus pôsobí na detskú žľazu (thymus) upravujúc psychické funkcie tlmením nepokoja a úzkostlivosti a takto napomáha uzdraveniu.

ÉO Borovica sosnová (Pinus sylvestris) je olejom lymfy. Chrípkový stav často zapríčiňuje zlé fungovanie lymfatického systému. Tento stav je zapríčinený nečinnosťou svalov, ktoré spôsobujú lymfatické odvodňovanie. Borovica sosnová uvoľní lymfatické uzliny a obnoví prietok a zabráni návalom a opuchom.

Borovica sosnová svojou blahodárnou činnosťou zaúčinkuje proti reumatizmom, ktoré vytvárajú vyčerpanosť spôsobenú chrípkovým stavom.

Borovica sosnová dezinfikuje dýchacie cesty, najmä priedušky.

ÉO Ylang-Ylang (Cananga odorata) má dve jedinečné vlastnosti : ukľudňuje nervy, avšak bez toho, aby uspávala a zároveň zapĺňa naše čuchové bunky príjemnou vôňou ostrovov.

Ylang-Ylang pôsobí na plexus cardiaque, ukľudňuje srdce a bolesti psychického pôvodu.

Ylang-Ylang pomáha proti smútku a mrzutosti. Jeho protikŕčové pôsobenie z neho robí vynikajúci znižovač tlaku.

ÉO Kardamom (Eletteria cardamomum) doplňuje ylang-ylang, keďže posilňuje blúdivý nerv a pomáha sa vyhnúť premršteným emóciám. Kardamóm podporuje činnosť žalúdka, vyháňa zažívacie plyny a tak odstraňuje pocit nadúvania spôsobený stresom.

 

Uvoľňujúci a harmonizujúci kúpeľ

5 kvapiek éterického oleja Neroli a 5 kvapiek Harmančeka (Chamaemelum nobile) s 10 kvapkami Levandule lekárskej (Lavandula officinalis) vo vhodnom « rozptyľovači ».

 

Zoštíhľujúci a povzbudzujúci kúpeľ

4 kvapky Cédrového (Cedrus atlantica) ÉO s 5 kvapkami Cyprusového (Cupresus sempervirens) ÉO a 10 kvapkami Grepfrutového (Citrus paradisi).

 

Detoxikačný a zároveň povzbudzujúci kúpeľ (pre zvädnutú alebo dospelú pokožku)

6 kvapiek ÉO Pelargónia (Pelargonium graveolens), 6 kvapiek ÉO Palmarosa (Cymbopogon martinii var. motia) a 5 kvapiek ÉO Mrkva (Daucus carota). K tomuto kúpeľu si do zmesi pridajte ešte kávovú lyžičku Argánového oleja (Argania spinosa).

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Použité zdroje :

Le guide de l’aromathérapie, Larousse – Denise Whichello Brown

Les Huiles essentielles, médecine d’avenir – Docteur Jean-Pierre Willem

Ma bible des huiles essentielles – Daniele Festy

Traité d’aromathérapie scientifique a médicale – Michel Faucon

Nerys Purchon’s Handbook of Aromatherapy - Nerys Purchon

Internet

 

autor Stef pre Babičkinu záhradu

Poznámka : Uvedené popisy vlastností a použitia, vychádzajú z diel uznávaných autorov a odborníkov na aromaterapiu, dostupné v knihách a na Internete. Dávame vám ich ako informáciu, ktorá môže poslúžiť na obohatenie vašich poznatkov, nie ako lekársky predpis. Upozorňujeme vás, že každé vážne ochorenie si vyžaduje návštevu lekára.

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa