Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Aromaterapia a epidémia

Publikované 09-09-2016 2413
Obľúbené0

V minulom storočí sme si mysleli, že sa našim lekárom podarilo vykoreniť z tohto sveta všetky epidémie. Ale nie je tomu tak, stačí si len spomenúť na nedávne epidémie vtáčej chrípky, prasacej chrípky alebo ostatný top z rebríčka zlých správ – epidémiu choroby spôsobenú vírusom Ebola, ktorá sa zatiaľ odohráva v Afrike.

Pri tejto príležitosti chcem uviesť jeden príbeh z minulosti, z ktorého by sme sa mohli poučiť.

Ocot štyroch zlodejov

Le Vinaigre des Quatre Voleurs

Počas veľkej morovej epidémie, ktorá zúrila v juhofrancúzskom Toulouse v období rokov 1626 až 1631 v tomto 50.000-vom meste zomrelo asi 10.000 ľudí.

Vtedajší lekári, teda tí, ktorí pred touto epidémiou neušli, zasahovali ako mohli. Možnosti liečby však boli veľmi chabé a takmer sa blížili nule. Lekári sa sami chránili ako vedeli, nosili dlhý plášť, zakrývali si hlavu, na rukách rukavice a na tvári čudnú masku so zobákom a okuliarmi. Tieto masky dnes môžeme vidieť na karnevale v Benátkach. Do zobáka masky si vkladali vetvičky rozmarínu, aby zmiernili odporný zápach, ktorý sa šíril v nakazených štvrtiach.

Obrovská chudoba bola zdrojom veľkej trestnej činnosti, čo vo zvýšenej miere ohrozovalo verejný poriadok.

V meste dlhú dobu vyčíňali štyria zlodeji. Nebáli sa ničivej choroby, práve naopak – podnikali výpady do zamorených štvrtí a domov a tu okrádali zomrelých. Ak našli ešte živých ľudí napadnutých touto vtedy takmer nevyliečiteľnou chorobou, väčšinou ich zahrdúsili a potom obrali o všetky cennosti.

Všetkému raz býva koniec, a tak sa aj týchto štyroch zlodejov raz podarilo pristihnúť pri čine. Za ich výčiny im hrozila smrť, ale ich sudcovia im sľúbili, že ak prezradia, prečo sa ich strašná choroba nedotkla, zostanú nažive. Nuž tak prezradili, že si vyrobili medecínu, ktorá ich od moru chráni.

Do menšej nádoby naleješ silný ocot z bieleho vína a pridáš :

hrsť klinčekov

viazaničku rozmarínu

viazaničku levandule

viazaničku šalvie

viazaničku mäty

viazaničku paliny

viazaničku ruty

viazaničku puškvorca

viazaničku saturejky

 

Toto všetko necháš 10 dní odstáť a potom zleješ.

Medecínou si ponatieraš telo a užiješ niekoľko kvapiek v pohári vody pred odchodom do terénu, ako aj po návrate domov. Tiež si ňou pokropíš plášť, ...

Tulúzski sudcovia však nemali zľutovania a tak štyria zlodeji odvisli na šibenici ...

Tento príbeh má viacero podôb, raz sa odohráva v Toulouse, inokedy zase v Marseille a aj receptúra sa mierne mení. Marseillčania si do nej pridali aj obľúbený cesnak ... To ale nič neuberá na fakte, že slávna receptúra Octu štyroch Zlodejov zachránila pred epidémiami mnohé životy. V roku 1748 ju mierne doplnili a zapísali aj do francúzskeho Liekopisu, kde zostala takmer 150 rokov. To je kniha, kde sú zapísané oficiálne a uznávané liečivá a receptúry.

Mnohí lekárnici ju ponúkali ako ochranu pred nákazlivými chorobami, napríklad aj námorníkom či cestovateľom.

 

Tým, ktorí na rozprávky a legendy neveria pripomeniem, že ocot je kyslý a že toto kyslé prostredie je nepriateľské voči infekciám. Tiež vonné byliny použité v receptúre sú známe svojim antiseptickým, teda dezinfekčným pôsobením.

 

Doktor Willem spomína aj túto príhodu :

Keď v Guatemale v roku 1996 vypukla epidémia cholery, organizácia « Les Médecins aux Pieds Nus » (Bosí lekári) doporučila použitie tohto zázračného octu indiánom z kmeňa Májov žijúcim v pohorí Altiplano. Epidémiu sa im podarilo zastaviť. Takže už aj juhoamerickí Májovia vedia, že za svoje zdravie vďačia štyrom zlodejom, ktorí kedysi pred takmer štyristo rokmi na juhu Francúzska okrádali mŕtvoly.

Tu je trochu zrozumiteľnejší recept :

v 2,5 l (bieleho) octu (vínny, jablčný) nechajte 10 dní lúhovať : 40g paliny (absintu), 40g rozmarínu, 40g šalvie, 40g mäty, 40g ruty, 40g levandule, 5g škorice, 5g slnečnice, 5g muškátového orecha a 5g cesnaku. Do tejto zmesi je vhodné pridať 10g gáfru rozpusteného v 4g kyseliny octovej. Zlejte a uskladnite na chladnom a tmavom mieste. Táto zmes je len na vonkajšie použitie.

V receptoch sa uvádza aj Ruta (Ruta graveolens) tá je však nevhodná pre deti, toxická a abortívna. Preto sa v niektorých receptoch nahrádza inou bylinou.

Tento recept je dosť voľný, každý si ho prispôsobuje a niektorí potom tvrdia, že práve ten ich je ten pôvodný. Dôležitejšie ako hľadanie pôvodného receptu je pochopenie princípu : kyslá prírodná látka - ocot a k tomu vonné byliny s antiseptickými a inými účinkami...

 

Takýto Ocot sa ešte i dnes dá kúpiť, namiešaný podľa rôznych receptúr, ktoré sa viac alebo menej pridŕžajú tej pôvodnej, prípadne vychádzajú z filozofie jej princípu. Jeden taký zmodernizovaný som našiel tu :

http://www.natura-clairvi.com/activ-distribution/47-vinaigre-des-4-voleurs.php

Tu je niekoľko riadkov od istého verného používateľa Octu pôvodnej receptúry :

 

Akné : Istý mladý priateľ, ktorého tvár bola posiata púčikmi si po niekoľko dní prikladal vreckovku namočenú do tohto Octu. Púčiky uschli a zmizli a pokožka sa nádherne vyhladila.

Po holení : Ocot zriedený trochou vody používam ako prírodnú vodu po holení, výborne dezinfikuje, pôsobí proti prípadným zápalom a osviežuje. Potom ešte naniesť niečo mastné, nikdy však alkohol, ktorý ničí živé.

Zápal priedušiek : zriedený horúci (aký len znesieme) Ocot nanesieme na hruď. Aj na vdychovanie.

Zuby, kazy a ústna dutina : Keď ho použijeme namiesto zubnej pasty, pomôže nám zmierniť bolesti. Zub si treba nechať opraviť.

Dezinfekčný prostriedok : Používam ho na dezinfekciu drobných rán.

Ekzém : Môj pes mal ekzém na spodnej časti chrbta až ku chvostu. Natrel som mu to Octom 4 Zlodejov zriedeným v pomere 1:1 s vodou. Na ďalší deň ekzém takmer zdvojnásobil svoju plochu, ale liečba pokračovala. Na 4 deň sa ekzém stratil a už sa neobjavil.

Sliznice : Skúšal som ho aj na slizniciach pohlavných orgánov. Na umývanie intímnych častí tela som ho zriedil.

Parazity : Vši, svrab, komárice, blchy...

Skúšal som ho proti všiam – trenie vlasovej pokožky po umytí šampónom, bez následného opláchnutia, účinkuje dokonca aj na ich vajíčka, bez toho aby škodil vlasom.

Mám ho vyskúšaný aj na mojich psoch, kde veľmi dobre zaúčinkoval, okrem jedného prípadu.

Istý priateľ ho úspešne používa ako rastlinný postrek listov proti voškám.

Pokožka : Používam ho na čistenie pokožky. Celkom dobre pôsobí proti rôznym púčikom, herpesom, ... Výborný proti svrbeniu.

Uštipnutia hmyzom : Ako obklad na štípanec od pavúka, ktorého som sa týždeň nevedel zbaviť. Zareagoval po prvom použití a svrbenie prestalo.

Vlasy : Či už pre nás ľudí, alebo našich štvornohých priateľov, je tento Ocot zriedený vodou vhodný na opláchnutie vlasov po šampónovaní. Vlasy sa lesknú a ľahko češú.

Osviežujúci : Na osvieženie počas horúčav si môžeme trieť pokožku žinkou namočenou v tomto Octe. Prináša to príjemné osvieženie.

Uvoľnenie prínosových dutín : Počas alergického záchvatu na palinu som si priložil vreckovku namočenú v Octe na prínosové dutiny a jedna z nich sa mi ihneď uvoľnila. Funguje to aj pri vdychovaní.

Potenie : Zriedený 1:1 s vodou zmierňuje potenie v podpazuší.

Pre osvieženie pamäte a pripomenutie si niektorých základných faktov o epidémiách :

Mor (latinsky pestis) je nákazlivá a nebezpečná choroba, ktorá má rôzne prejavy. Pre človeka je smrteľná. Spôsobuje ju bacil Yersinia pestis, ktorý objavil Alexandre Yersin z Pasteurovho Inštitútu v roku 1894. Roznášačmi tohto bacilu sú najmä potkany a krysy, avšak ich tento bacil nezabíja. Človeka môžu infikovať uhryznutím, čo je dosť zriedkavé, alebo prostredníctvom (krvou) nakazených bĺch. V európskych končinách to môže byť blcha Nosopsyllus fasciatus, v teplých krajoch zase jej príbuzná Xenopsylla cheopis.

Bubonická forma moru – nákaza človeka blchou, štípanec zhnedne a postupne sa objavia hnisavé opuchy v oblasti podpazušia a stehien. Smrtnosť je okolo 60%.

Pľúcna forma moru – nákaza človeka kvapôčkovou infekciou (kýchanie, kašľanie, ...). Táto forma je oveľa nebezpečnejšia. Inkubačná doba je krátka, potom prichádzajú vysoké teploty, roztrasenosť tela, bolesti kĺbov a celková oslabenosť. Prejavuje sa ako silný zápal pľúc. Pri neliečení je jeho smrteľná účinnosť až 90%.

Mor sa lieči antibiotikami.

V posledných dvoch desaťročiach sa táto nebezpečná choroba vzmáha najmä v niektorých oblastiach Afriky a Ázie.

Chrípka A (H1N1) z roku 2009 je akútna choroba dýchacích orgánov. Nákaza sa šíri hlavne vzduchom, to znamená kýchanie, kašľanie, ... Vírus je schopný prežiť 8 - 48 hod na vzduchu, záleží to podľa povrchu, na ktorom sa nachádza. Niekoľko mesiacov po objavení sa tento vírus vyvolal epidémiu. 11. júna 2009 Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila stav pandémie, ktorý trval asi dva mesiace.

Choroba vyvolaná vírusom Ebola je akútna vírusová choroba ľudí a niektorých zvierat, ktorú vyvolávajú vírusy patriace do rodu Ebolavirus.

Prenos z človeka na človeka je zatiaľ jasne doložený len prostredníctvom priameho telesného kontaktu s chorými (aj mŕtvymi) osobami, či živočíchmi alebo prostredníctvom kontaktu s ich krvou alebo inými telovými tekutinami. Nakaziť sa možno aj prostredníctvom predmetov, na ktorých sa nachádzajú nakazené telové tekutiny (šatstvo, ihly a podobne), pretože vírus (asi) prežije aj mimo tela na predmetoch niekoľko dní. Vírus však zaniká po niekoľkých dňoch, ak je na suchých povrchoch vystavených slnku. Pri izbovej teplote sa podľa niektorých štúdií zdá, že prežije na predmetoch len hodiny alebo vôbec nie.

Prejavuje sa vysokými horúčkami a početnými krvácaniami v tele. Má vysokú smrtnosť.

Inkubačná lehota choroby môže byť rôzna, ale najčastejšie 8 - 10 dní, max 28. Choroba sa prejavuje pomerne nešpecifickými príznakmi (vysoká horúčka; bolesti hlavy, kĺbov, svalov, brucha a hrdla; zvracanie, hnačka...), neskôr najmä krvácaním v slizniciach a zo žíl, niekedy sa vyskytujú aj vyrážky. Liečba nie je známa, možné lieky sa testujú. Rekonvalescencia je náročná. Choroba patrí medzi najnebezpečnejšie známe choroby, pretože má vysokú smrtnosť (niekedy až 89%, v priemere 50%).

 

****************************************************************************************************

Použité zdroje :

Les Huiles essentielles, médecine d’avenir – Docteur Jean-Pierre Willem

Wikipedia

Internet

 

autor Stef pre Babičkinu záhradu

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa