Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Anorexia - démon, ktorý prichádza nebadane

Publikované 01-05-2017 2016
Obľúbené0

„Ja chcem byť len štíhla !“ Tak znie najčastejšie dôvod, prečo dievča celý deň znova takmer nič nejedlo, vyzerá vyhladovane, bledo a slabo. Anorexia, v dnešnej dobe už známejšie slovo, a nanešťastie ešte stále dosť rozšírená duševná choroba.

Odborne anorexia nervosa alebo mentálna anorexia je duševné ochorenie, kedy sa si človek o sebe nereálne myslí, že je v prvom rade nedokonalý. Táto pomyselná nedokonalosť a nespokojnosť so svojím výzorom vedie k neustálemu odmietaniu jedla a zároveň vyvíjaniu nadmernej aktivity, aby aj to málo, čo človek zjedol okamžite spálil.

Aj keď sa v dnešnej dobe na verejnosti už niečo o tejto chorobe hovorí, stále je braná len ako akýsi výstrelok znudených pubertiakov. Istotne na tomto názore môže byť niečo pravdy, no žiadnemu chorému nepomôžete, keď mu začnete jeho chorobu spochybňovať, brať na ľahkú váhu alebo akokoľvek odmietať jej existenciu. Skutočnosťou je, že štatistiky nám každoročne ukazujú, ako tento problém naša spoločnosť stále nedokáže spracovať a pomôcť vhodným spôsobom. Každoročne zomiera paradoxne vo svete s dostatkom potravín stále viac mladých ľudí. Čo v skutočnosti stojí za týmto problémom ?

Anorexia sa prejavuje aj týmito príznakmi :

  • Odmietanie jedla alebo redukcia množstva, rôzne výhovorky prečo sa vyhýba jedlu
  • Vyčnievajúce kosti (najčastejšie sú to kľúčne kosti, bedrá a rebrá)
  • Často žujú žuvačku a fajčia
  • Veľmi dôkladne si vyberajú čo zjedia, v jedle sa prehrabujú, veľmi pomaly prežúvajú so zámienkou, že si jedlo vychutnávajú
  • Stále popíjajú rôzne nápoje, aby zahnali hlad
  • Neradi jedávajú v spoločnosti a neznesú akékoľvek poznámky o jedle
  • Neustále sa vážia
  • Nosia voľné oblečenie, aby zakryli vyčnievajúce kosti
  • Strata menštruačného cyklu

To je len pár z množstva príznakov, ktoré si môžete všimnúť na svojom blízkom. Anorexia u detí sa prejavuje prevažne vo veku 10 – 20 rokov a prevahu tvoria dievčatá. Väčšinou začína ako túžba po perfekcionizme. Odmietanie potravy je akýsi symbol odmietania prijímania života – odmietanie Matky (symbol života), prípadne rodičov. Ide o odmietanie ženského princípu a dospievania, no zároveň snaha nevedome ovládať cez toto chorobné správanie svoje okolie. V istej literatúre sa popisuje aj ako dlhodobá - chronická samovražda. Vo väčšine prípadov ide o neisté mladé dievčatá, ktoré sa na princípe, že dokážu ovládnuť svoje telo cez hlad, cítia následne silné a sebavedomé.

No tento pocit nevydrží dlhodobo. Na začiatku sú títo mladí ľudia veľmi aktívni, športujú, vyvíjajú pomerne veľkú fyzickú aktivitu, no neskôr, keďže telo nemá dostatočný prísun energie, začínajú chradnúť. Pomaly sa uťahujú do seba, okolie si ich už začína všímať, poukazovať na nich, že niečo s nimi nie je v poriadku. V tomto momente dokáže trpiaci ešte často spolupracovať. No neskôr, keď už sú väčšinu času iba podráždení, nekomunikujú, depresívni a úzkostní, treba sa obrátiť na odbornú pomoc – psychológa. Nezanedbávajte prvé príznaky tejto choroby, pretože môže viesť v lepších prípadoch iba k poruchám metabolizmu. V tých horších môže táto choroba skončiť smrťou.

Anorexia liečba

Keďže ide o psychickú chorobu, v dlhodobej liečbe nepomôžu tabletky. Ide o dlhodobý proces, kedy si postihnutý musí najskôr priznať, že je jeho správanie chorobné. Musí si priznať, že je podvýživený a že je schopný spolupracovať. Tu pomôže hlavne psychológ, ktorý sa pokúsi zistiť príčinu, kedy choroba začala a následne zahájiť spoluprácu. Väčšinou je spúšťačom stresová situácia v detstve alebo v puberte, problémová komunikácia s rodičmi (najmä s matkou), prvá menštruácia, ale môže to byť aj nepatrná poznámka o vzhľade. Veľmi dôležitým faktorom v liečbe je práve rodina, priatelia a blízki, ktorí počas liečby musia kontrolovať príjem stravy chorého. Zároveň to musí byť formou spolupráce, snahy o zmenu, nie však donucovaním. Častokrát je nutná hospitalizácia aspoň na krátky čas a rôzne programy pre anorektikov. Ak dôjde k poklesu váhy až 70 percent, musí pacient dostávať stravu hadičkou priamo do žalúdka, pretože jeho život je už veľmi ohrozený.

Najúspešnejšie sú skupinové terapie, kedy pacient môže zdieľať svoje problémy s podobnými ľuďmi, čo môže viesť k zmene myslenia a vzťahu k jedlu. Je dôležité, aby človek trpiaci týmto ochorením, predtým než je opäť začlenený do normálneho života, bol podporovaný rodinou a okolím, aby v prípade stresovej situácie nedošlo k recidíve ochorenia.

Anorexia a jej následky by sa nemali brať na ľahkú váhu. Ak vynechával stravu najmä mladý človek v období najväčšieho vývinu, neskôr môže dôjsť k rôznym komplikáciám. Najčastejšie ide o hormonálne poruchy, zrednutie kostí a kazivosť zubov, tráviace ťažkosti ale aj psychické poruchy ako depresie a úzkosti. Ide o tzv. beh na dlhé trate, ale anorexia a jej príbehy s dobrým koncom by nám mali byť príkladom, že táto choroba sa dá zvládnuť. No nanešťastie existujú aj tie, ktoré skončia veľmi zle, preto by sme mali byť pozorní nielen voči svojmu najbližšiemu okoliu ale nezavierať oči ani ak vieme o niekom, kto touto chorobou trpí alebo sa snaží zaradiť späť do života.

anorexia

--

Pre BZ napísala Zuzka

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa