Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Alchymička Zuzka z Mydla z farmy

Publikované 14-10-2016 1709
Obľúbené0

Zuzka a jej tvorivý svet prepojený s prírodou

So Zuzkou Roziakovovu som sa prvýkrát stretla na polceste medzi našimi bydliskami, tak neromanticky, na pumpe :)) Vystúpila som z auta a zbadala som kučeravú usmiatu sympaťáčku s dvoma malými dievčatkami v letných dlhých kvetových šatách, ktoré akoby vystrihli z krásnej slovenskej dediny spred 50 rokov. A keďže moja intuícia funguje dobre a na pocity ja veru dám, hneď som vedela, že toto bude niečo výnimočné.

Zuzka otvorila kufor auta a na mňa sa vyvalila tá neuveriteľná, ale zároveň prírodná vôňa všetkých druhov mydiel. Bola to pastva pre oči aj nos. Vtedy som sa vlastne prvýkrát s ručne robenými mydlami stretla (ak nerátam tie všetkými farbami hýriace silno aromatické mydlá z niektorých obchodov). Zuzka mi čo to porozprávala o mydielkach, ich výrobe, účinkoch a rozdieloch. Mala som v tom samozrejme hokej, nevedela som rozoznať to s rozmarínom od toho s levanduľou :) , dala mi však krabicu mydiel s tým, že mám vyskúšať a uvidím, či do niečoho spolu pôjdeme.

Doma sa mi na mydielka vrhli kamošky, susedy a rodina a uchránila som si nakoniec len jedno mydielko a bola to láska na prvý pocit :-) Po rokoch, kedy u nás hrali prím najrôznejšie značky sprchových gélov sme zrazu našli doslova zaľúbenie v tom, že sme držali v ruke kvalitné slovenské voňavé a pre pokožku veľmi príjemné mydlo a tak je tomu dodnes, už len obmieňame druh podľa momentálnej chuti a ročného obdobia :)

 

Zuzka, aké bolo tvoje detstvo? Myslíš, že ovplyvnilo tvoju dnešnú prácu/vášeň?

Vyrastala som na Farme. Rodičia sa po revolucii nevrátili do pôvodnej práce, ale išli za svojou túžbou po slobode v prírode. Ich odvaha  na mne zanechala následky :) V tej dobe to totiž nebolo populárne ani cool. Nebolo to moderné, skôr naopak. V lete sme nechodili k moru, lebo v lete bolo najviac práce na lúkach. V zime sme nechodili na lyžovačku, lebo sa rodili jahniatka. Najkrajšie obdobie som prežila túlaním sa v lese, zbieraním byliniek, chytaním žubrienok a potom leňošením v sieti, tých sme mali niekoľko, zavesených kdekoľvek v okolí domu, pretože mama sa snažila zútulniť každý priestor, kam prišla.

farma Roziak

 

Neprešlo ťa toto zaľúbenie do prírody a farmy ani v puberte a neskôr v dospelosti ?

 

Svoje filozofické otázky o zmysle a podstate života som išla rozriešiť na teologickú fakultu UK. Vyštudovala som, ale so svojou slobodomyseľnosťou a zvedavosťou som sa do cirkevnej služby nevmestila.

Spojenie s prírodou a moje ďalšie smerovanie zavŕšili moje pôrody a deti. Oba boli pre mňa veľkými zážitkami a deti veľkými učiteľmi života. (Druhý pôrod absolvovala Zuzka v domácom prostredí - pozn. autorky.)

Po druhom pôrode v roku 2010 som odliala svoju prvú dávku mydla. Pokožka novonarodeného bábätka sa mi zdala taká dokonalá a jemná, že som nechcela používať plienky ani bežnú kozmetiku. Tak, ako mi záležalo, aby sme nevytvárali tony odpadu používaním jednorázových plienok, aby sme si nezanášali telo zbytočnými toxínmi z bežnej balenej stravy alebo postrekovanej zeleniny, tak som prirodzene odmietla prevoňané šampóny a mydielka pre bábätká. Hľadala som inú, rozumnú cestu.

K výrobe mydiel ju ale inšpirovali aj nekvalitné výrobky zo zahraničných fariem. Dlhšiu dobu som odolávala, ale napokon sa ku mne dostal celkom nepodarený kúsok páchnuceho mydielka z Rakúskej farmy a vtedy som si povedala, že to takto nemôžem nechať a urobím to dobre.

Zuzka Roziaková

 

Vtedy som uchvátená krásou olejov, farieb a vôní začala po nociach študovať a experimentovať. A keďže nadšenie a radosť z práce neustávala, ale naopak dodávala mi energiu, tvorila som viac a viac. Pri miešaní  a pri olejoch som sa cítila ako doma, akoby som sa vrátila k niečomu, čo poznám, čo je mojou súčasťou. Nie vždy však išlo všetko. Zuzka strávila mnoho hodín študovaním z kníh a internetu a učila sa na vlastných chybách, nakoniec si však vyvinula vlastný postup, ktorý obohatila aj o na Slovensku nie často používanú surovinu – čerstvé kozie mlieko.

mydlové odliatky, pripravené na krájanie :)

Tak, ako milujem všetky fázy výroby mydla, tak milujem aj všetky prísady, ktoré používam. Rada sa nechám unášať a vnímam ich skôr pravou hemisférou, podľa farieb, konzistencií, vône. Podľa ročných období, podľa konkrétnych ľudí, pre ktorých tvorím. Baví ma hľadať stále nové ingrediencie, skúšať nové kombinácie a potom so záujmom sledujem reakcie, komu čo sadlo.

gerániové s levanduľou, zázvorové s pomarančom a škoricou, mydlo s ružovým drevom

 

 

Povieš nám niečo o mydlách a ich výrobe?

 

Mydlá vyrábame studenou metódou. Oleje neprechádzajú varom, ale sa pri určitej teplote zlučujú s lúhom. Vďaka tomuto procesu, si oleje uchovávajú svoj charakter a mydlo pokožku nevysúša. Obsahujú totiž glycerín, ktorý pleť zvlhčuje. Počas saponifikácie vzniká mydlová zmes, ktorá sa nalieva do foriem.  Na druhý deň sa mydlová hmota vyberá a krája. Nakrájané mydlá sušíme v mydlárni 8 týždňov.


zrenie mydielok

 

Mydlo je výnimočné tým, že mlieko ktoré sa pridáva do mydlovej zmesi je čerstvé, nie sušené. Je tak zaručený prísun všetkých skutočných živín, vitamínov a minerálov pre pokožku. Kozie mlieko obsahuje AHA kyseliny, ktoré sa starajú o hĺbkové čistenie pokožky, probiotika a množstvo vitamínov a minerálov. Napr. Zinok, Vit A, B1, B6, B12, C. E. Tie pomáhajú spomaľovať starnutie pokožky, podieľajú sa na obnove pleti, udržujú jej vlhkosť a pružnosť.

 

 

odlievanie mydiel do formy

 

Prešlo mi rukami už asi 20 druhov tvojich mydiel, všetky boli iné a skvelé zároveň. Často dostávame otázku, prečo nie je stála ponuka všetkých mydiel. Ak si zákazníci niektoré obľúbia, musia dlhšie čakať, kým sa zase objaví v ponuke...

 

Ponuka našich mydielok je dynamická. Mení sa. Žije, tak ako sa mení aj zem počas roka. Tak ako sa mení človek počas mesiaca, tak sa mení aj voňavá alchymistická tvorba.
Ak by sme mali stálu ponuku „tradičných“ napr. bylinkových mydiel nevzniklo by uhľové, ktoré viete, že vám tak lieči pokožku. Nevzniklo by Letné ráno, ktoré sa mi spája s rannou rosou a júnovým vánkom.


Našim cieľom nie je mať fabriku s produkciou 50, či 100 druhov, aby sme nakŕmili dopyt. Už len samotná predstava ma vyčerpáva a obmedzuje možnosti tvorby.
Mojou snahou je, aby ste vždy, alebo aspoň skoro vždy našli pomocníkov na vaše základné kožné problémy. Aby ste mohli podarovať milý darček z lásky milovanej osobe, a aby ste si dopriali pohladenie, ktorá je vždy iné, no aktuálne a prepojené so Zemským cyklom.

Pre mňa je to ako s dobrou reštauráciou. Určite to nie je tá, kde vám podajú 100 stranový jedálny lístok všetkých možných kombinácií jedál z prášku. Dobrá reštaurácia je tá, kde síce dnešné menu obsahuje len 4 druhy, ale vývar je poctivý a čokoláda nie je instantná a o mesiac bude ponuka iná, no nie podľa aktuálnej zľavy v Metre, ale podľa aktuálnej sezónnej úrody.

rôzne druhy mydiel, sú farbené čisto prírodne - kávou, škoricou, paprikou, žihľavou

 

Čo ťa na tvojej práci najviac baví a  čo nové chystáš?

 

Vášeň neutícha a ženie ma ďalej. V súčasnosti skúšam nové spojenia, experimentujem s čerstvým ovocím, hľadám stále lepšie a kvalitnejšie oleje. Každá sezóna a každé ročné obdobie vo mne vyvolá novú výzvu, novú túžbu a baví ma ísť za ňou.

Najväčším posunom je však odozva ľudí. Keď sa stretne srdce so srdcom a keď mi zákazníci, ktorí sa stále vracajú srdečne ďakujú, že im mydielko pomohlo, vyliečilo niečo staré, alebo len dodalo radosť. Vtedy cítim úplný súzvuk, zmysel a naplnenie a pokoru pred životom.

novinka : balzamy na pery - jahodový, vanilkový, hodvábny a čokoládový

 

V Babičkinej záhrade počúvame na mydielka z kozieho mlieka samé chvály, v podstate sa k nám vracajú bez výnimky zákazníci s tým, že mydielka im pomohli pri problematickej pleti, ekzémoch a pod. A veľmi rýchlo dokázali oceniť kvalitu tvojich mydielok. Vnímaš to tak aj ty?

Všetci sa postupne vraciame späť k zemi. Inak sa totiž nedá. Sme v dobe, kedy sa v každej jednej oblasti musíme dopracovať k pravde a k pravým veciam, pretože sme zamorení nánosmi a akože produktmi. Akože chlieb, akože mäso, akože zdravotníctvo, akože školstvo. Myslím, že sme z toho už unavení a konečne chceme pravdu vo všetkých oblastiach. Našťastie môžeme byť už viac informovaní a vedome si aj vyberáme.

 

Život na farme:

Spoločná filozofia, ktorá nás ako rodinu aj Farmu spája je úcta k prírode a k zemi. Uvedomujeme si, že sme jej súčasťou a čo nám dáva si berieme s úctou a vďakou. Ďalej je to láska a radosť z tvorby, z pretvárania materiálu a potom dôraz na „pravosť“. To znamená, že sami hľadáme a vyberáme si skutočné a pravé výrobky. Bez náhrad a napodobenín. Také aj tvoríme. V podstate k vytvoreniu niečoho nového nás často priviedol jednoducho fakt, že nám konkretny produkt na Slovensku chýbal.

 

Prajeme veľa inšpirácie, lásky a pokoja :)

Babičkina záhrada.sk

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa