Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Ako vyrobiť prírodné mydlo

Publikované 25-03-2017 25783
Obľúbené0

Kto raz vyskúšal prírodné mydlá, len sotva sa vráti k ich syntetickým náhradám. Rovnako ako je návykové ich používanie, tak návyková je aj ich samotná výroba. Výroba môže na prvý pohľad síce pôsobiť trochu komplikovane. Predsa len mydlo vzniká reakciou kyselín v podobe olejov a zásady v podobe roztoku hydroxidu sodného s vodou. Pri tomto procese ako vedľajší produkt vznikne ešte okrem mydla aj glycerín. Ak však máme dobrý recept a aspoň štipku šikovnosti, môžeme sa tešiť na radosť z vlastného mydla, ktoré nebolo vyrobené z laboratórne vytvorených chemikálií a z ktorého  nikto neodstránil glycerín. Možno ste niektorí nevedeli, že tento vedľajší produkt sa pri priemyselnej výrobe mydla odstraňuje, aby ho mohli predať a pridať do ďalších kozmetických produktov. V nich na seba viaže vodu a tak zvláčňuje pokožku. V našom mydle glycerín zostane a to je aj dôvod, prečo sú prírodné mydla k pokožke oveľa šetrnejšie a nevysušujú ju.

Čo k výrobe mydla potrebujeme?

Pomôcky: kuchynská digitálna váha, kuchynský teplomer, sklenená nádoba (napr. fľaša od kompótu), nerezová miska, plastová lyžička, lyžička, hrniec, varič, varecha, tyčový mixér, forma na mydlo (pre začiatočníkov postačuje krabica od topánok vyložená papierom na pečenie), deka, papierové servítky na priebežné utieranie náradia, octová voda, ochranné okuliare, rúško na tvár, plášť, prípadne oblečenie, ktoré dostatočne zakrýva telo, ochranne rukavice, papieriky na zisťovanie ph, roztok octu a vody v rozprašovači

 

ZÁKLADNÉ SUROVINY

  • 400 g olivového oleja
  • 300 g kokosového oleja
  • 200 g bambuckého masla
  • 100 g avokádového oleja
  • 380 g destilovanej vody
  • 140,5 g hydroxidu sodného

VOLITEĽNÉ SUROVINY

  • rozdrvené sušené bylinky
  • 3 čajové lyžičky esenciálneho oleja podľa vlastného výberu

 

Ako vyrobíme prírodné mydlo?

 

  1. Pripravíme všetky pomôcky a suroviny.
  2. Nasadíme si ochranné prostriedky.
  3. Pripravíme roztok octu a vody, ktorý slúži ako prvá pomoc pri prípadnom zasiahnutí hydroxidom sodným. Roztok tiež použijeme na neutralizáciu nádob, v ktorých bol roztok s hydroxidom. 
  4. V sklenenej fľaši odvážime destilovanú vodu.
  5. V nerezovej miske odvážime hydroxid sodný, ktorý naberáme plastovou lyžičkou.
  6. Opatrne nasypeme hydroxid sodný do vody (nikdy nie opačne, lebo by to mohlo skončiť nepríjemnou reakciou) a zamiešame plastovou lyžicou. Pri miešaní zadržíme dych, pretože v procese rozpúšťania hydroxidu sodného sa uvoľňujú nepríjemné výpary. Miestnosť v ktorej pripravujeme mydlo vetráme. Teplota roztoku vystúpi na cca 90 °C.
  7. Počkáme, kým sa roztok ochladí na 30 °C. Chladnutie môžeme urýchliť ponorením do nádoby so studenou vodou, pričom ale dávame pozor, aby sa roztok nevylial.
  8. Kým roztok hydroxidu a vody chladne, odvážime v hrnci oleje a maslo, ktoré zahrejeme na teplotu 30 °C.
  9. Keď majú roztok hydroxidu s vodou i oleje správnu teplotu, nalejeme opatrne roztok hydroxidu do olejov (nikdy nie opačne) a miešame ponorným mixérom, kým mixér za sebou nebude zanechávať viditeľnú stopu. V tejto fáze prebieha saponifikácia - zmydelňovanie.
  10. Môžeme pridať sušené bylinky a esenciálny olej. Hmotu krátko zamiešame.
  11. Mydlo nalejeme do formy, zakryjeme vrchnákom, zabalíme do deky a počkáme 24 hodín, aby prebehla gélová fáza.
  12. Zložíme si ochranné pomôcky.
  13. Po 24 hodinách mydlo nakrájame. Do mydla môžeme po nakrájaní pomocou pečiatky na mydlo vtlačiť rôzne ozdobné obrázky. Mydlo necháme na vzdušnom mieste ustáliť približne 4 týždne. Na manipuláciu s mydlom požívame rukavice, pretože mydlo je v tejto fáze ešte silne zásadité a vysušuje pokožku.
  14. Po 4 týždňoch otestujeme pH mydla. Odrežeme malý kúsok mydla, kvapneme naň vodu a priložíme papierik na meranie pH. Hodnota pH musí byť nižšie ako 9,5. Za normálnu hodnotu pH sa považuje 7 až 8. Hodnotu pH nižšie ako 7 mydlo nemáva.

 

Aké bezpečnostné zásady dodržiavať pri práci s hydroxidom sodným?

 

Hydroxid sodný je žieravina a pri práci s nim je potrebný rešpekt a opatrnosť. Hydroxid sodný skladujeme v uzatvorenej nádobe na suchom mieste, kde sa k nemu nedostanú deti a domáce zvieratá. Na nádobu nalepíme oznam, že ide o žieravinu a postup, čo robiť v prípade zasiahnutia. Pred prípravou mydla zabezpečíme priestor tak, aby k nám neprišli deti a domáce zvieratá. Kuchynskú linku zabezpečíme pred prípadným kvapnutím roztoku hydroxidu sodného s vodou, pretože by sme ju už nevyčistili. Pri príprave mydla máme ochranné okuliare a ochranný odev. Vždy pridávame hydroxid sodný do vody a roztok hydroxidu sodného do olejov. V prípade, že sa nám roztok hydroxidu sodného dostane na telo, pokožku umyjeme silným prúdom vody a miesto postriekame roztokom octu a vody. Ak by zasiahol oči, oči vyplachujeme vodou a kontaktujeme lekára. Do oči roztok octu a vody nedávame. Nádoby, ktoré prišli do kontaktu s hydroxidom po skončení prípravy mydla postriekame roztokom octu a vody a následne ich poriadne umyjeme. V samotnom mydle sa už hydroxid sodný nenachádza. Postaral sa o to chemický proces saponifikácie. Keď poznáme a dodržiavame bezpečnostné zásady pri práci s hydroxidom, je výroba mydla bezpečná. Aj keď pečieme koláč, vieme, že ak by sme sa dotkli horúceho plechu, mali by sme škaredú popáleninu.

 domace mydlo prirodne

Aké sú vlastnosti nášho mydla?

Po štyroch týždňoch sa môžeme tešiť na skvelé prírodné mydlo. Vďaka olivovému oleju je jemné a dobré čistí. Kokosový olej mu dodal pevnosť. Bambucké maslo vplýva na veľkú penivosť mydla a avokádový olej vďaka veľkému podielu nezmydliteľných látok predurčuje mydlo na použitie pre ľudí s citlivou pokožkou. Ak sme do mydla pridali aj sušené bylinky, mydlo bude mať aj jemný peelingový účinok. Vôňa na nás zase bude vplývať aromaterapeuticky. Mydlo môžeme používať na umývanie tváre, rúk i celého tela. Jeho veľkú čistiacu schopnosť využijeme aj pri ručnom praní na fľaky, ktoré sa dajú len ťažko odstrániť, či na čistenie kozmetických štetcov. Trvanlivosť prírodného mydla je približne dvanásť mesiacov.

 

Skúšali ste vyrábať vlastné prírodné mydlo? Podarilo sa? Teším sa na vaše skúsenosti, s ktorými sa môžete podeliť pod týmto článkom.

---

Pre Babičkinu záhradu pripravila Helena.

 

2 Komentáre
  • Ra********

    Ra******** 09-07-2021

    dobry recept,"varil"som uz druhý x. ale....tentoraz mi mydlo "vonia" chlorom. urobil som niekde chybu?
  • Ma**** ****ár

    Ma**** ****ár 13-04-2019

    Fajn, konečne návod od samotného začiatku aj s optimalizovanými množstvami.
    Super, idem na to...
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa