Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Ako si vybrať to správne sladidlo

Publikované 16-12-2016 2811
Obľúbené0

Priatelia, ruku na srdce: Kto z nás všetkých nemiluje sladké? Zamysleli ste sa už koľko produktov v reklamách a na pultoch predajní obsahujú biely rafinovaný cukor? O jeho škodlivých dôsledkoch ako je napríklad obezita, narušenie zubnej skloviny a hyperaktivita u detí sa už popísalo veľa, preto by som sa chcela tejto širokej téme vyhnúť.

Naopak rada by som Vás oboznámila s alternatívami, ktoré možno nepoznáte. V prvom rade by som Vám chcela zosumarizovať par faktov o tom našom bielom nepriateľovi, ktorý sa bohužial nachádza v bohatej miere nielen v sladkostiach, ale aj v ryži, cestovinách, zemiakoch, pečive a mnohých iných produktoch, ktoré konzumujeme na dennej báze a taktiež vysvetliť prečo je dôležité vedieť aký majú tieto potraviny glykemický index.

Glykemický index potraviny je číslo v rozpätí od 0 do 100, ktoré vyjadruje, ako rýchlo sa po zjedení potravina vstrebe do krvi, resp. ako rýchlo nám stúpne cukor. Hodnota je ovplyvnená množstvom cukru v strave. Keď zjeme potravinu, ktorá obsahuje veľa cukru (má vysoký glykemický index), sacharidy sa vstrebajú do krvi veľmi rýchlo a my taktiež po veľmi krátkej dobe vyhladneme. Naopak potraviny s nízkym glykemickým indexom nám prudko nezvýšia cukor v krvi, takže sa nevylúči ani toľko inzulínu a my ostanete dlhšie sýty. Poznáme tri skupiny GI:

  • Potraviny s vysokým glykemickým indexom 71-100
  • Potraviny so stredným glykemickým indexom 56-70
  • Potraviny s nízkym glykemickým indexom 0-55

Poďme si ukázať hlavné rozdiely medzi sladidlami:

CUKOR

Hoci je to veľmi dobrý zdroj energie, neobsahuje takmer žiadne živiny. Všetky nespotrebované cukry v tele sa pretvárajú na tuk a ukladajú sa následne v našom v tele. Glykemický index je veľmi vysoký - 70.

MED

Je prírodná, výživná a ľahko stráviteľná potravina. Obsahuje hlavne fruktózu, glukózu, sacharózu a dalšie cukry. Čo sa týka živín obsahuje taktiež draslík, vápník, horčíku a sodík. Treba si dať však pozor na množstvo, ktoré konzumujeme, pretože glykemický index je za hranicou – 85.

JAVOROVÝ SIRUP

Je výborný najmä ako zdravé prírodné sladidlo, pretože sa výraba z javorovej miazgy. Obsahuje prevažne sacharózu, v menšej miere glukózu a fruktózu, minerály a stopové prvky (vápnik, železo, horčík, draslík, mangán, zinok), vitamíny (vitamíny skupiny B, vitamín D), organické kyseliny, aminokyseliny a ďalšie telu prospešné látky. Môže sa použiť ako súčasť obilných raňajok, jogurtov, dezertov, je vhodný na zmrzlinu, lievance, na dosladenie ranného mlieka alebo čaju, i ako náhrada cukru pri pečení. Glykemický index je v tomto prípade o niečo prijateľnejší oproti vyššie spomínaných sladidlám – 65.

AGÁVE

Patrí taktiež k prírodným sladidlám, ktoré je tvorené hlavne fruktózou – ovocným cukrom. Je o niečo sladší ako klasický repný cukor, preto pri jeho používaní dosiahneme sladkosť jedál a nápojov s polovičným množstvom kalorií. Preto je veľmi vhodný pri redukčných diétach, ako aj pre diabetikov. Podporuje zdravú črevnú mikroflóru a činnosť čriev. Je ľahko stráviteľný, napomáha správnej činnosti žlčníku, tráveniu tukov a usadzovaniu cholesterolu v cievach. Je vhodný taktiež pre deti a ľudí v rekonvalescencii. Dá sa použiť prakticky v každom pokrme. Glykemický index - 22 - 30.

XYLITOL - XILIT – BREZOVÝ CUKOR

Toto prírodné sladidlo je výnimočné nielen tým, že v plnej miere zastúpi v našej potrave bežný cukor, ale obsahuje aj veľa zdraviu prospešných zložiek. Výskumy ukazujú, že používanie xylitolu, buď ako náhrady cukru alebo ako doplnku stravy, ukázali dramatické obmedzenie nových zubných kazov spolu so zastavením a dokonca vyliečením existujúcich kazov. Pomáha telu zbaviť sa škodlivých baktérií v ústach a horných dýchacích cestách, pomáha pri zápaloch ďasien, znižuje u detí riziko zápalu stredného ucha, podieľa sa na zvýšení hustoty kostí, pomáha proti kvasinkovým infekciám v tele – kandidóze. Má veľmi príjemnú sviežu chuť, je vhodný pre deti i diabetikov. Má mimoriadne nízky glykemický index - 7 - preto v porovnaní s cukrom, pomáha udržať normálnu hladinu glukózy v krvi. V tele sa metabolizuje pomaly a postupne, pričom zväčšuje pocit nasýtenosti a znižuje riziko prejedania sa. A pretože má o 40% menej kalórií ako cukor, je výbornou voľbou pe všetkých, ktorí chcú urobiť niečo pre svoje zdravie.

---

Pre Babičkinu záhradu napísala Petra M.

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa