Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Ako si udržať zdravé cievy prírodnou cestou

Publikované 05-01-2017 23867
Obľúbené0

Je tu Január. Máme za sebou najkrajšie sviatky, Vianoce a vítanie Nového roka. Verím, že ste toto obdobie prežili v zdraví, láske a rodinnej pohode.

Tento sviatočný čas si so sebou nesie aj plné stoly a prejedanie sa nie veľmi zdravým jedlom. Majonézový šalát, vyprážané jedlá, kapustnica plná údeného mäska a klobásy, chlebíčky, cukrovinky, všakovaké prípitky.. Tradície predsa nepustia a my chceme ochutnať všetko a tiež neuraziť hostiteľa. Čo to, ale znamená pre náš cievny systém?

Cievny systém predstavuje výnimočný súbor vzájomne popretkávaných tepien, žíl a vlásočníc. Ich úlohou je na jednej strane zabezpečiť prietok krvi, živín a kyslíka do celého tela, na druhej strane odvádzanie škodlivýn a odpadu z nášho tela von. Nebezpečenstvo spočíva v tom, že poškodenie ciev môže byť dlhodobo bezpríznakové alebo prehliadané. Významným faktorom je i dedičnosť, teda genetická predispozícia. Dôležitá je preto prevencia, zdravý životný štýl a pravidelné prehliadky u lekára.

Nelichotivým obrazom životného štýlu Slovákov sú i oficiálne štatistiky. Každoročne totiž najviac Slovákov zomrie práve na cievne ochorenia. Ak sa na problematiku pozrieme z celoeurópskeho meradla, spolu s našími južnými susedmi sme pravidelne na chvoste rebríčkov. Naopak, najnižší výskyt problémov s cievami majú obyvatelia prímorských krajín. Môže za to menej stresujúci a hektický život a najmä, strava! Ryby, ryby, ryby, zelenina a ovocie.

Čo teda urobiť, aby ste sa nezaradili do smutnej štatistiky?

 

V prvom rade si zhrnieme, čomu je potrebné sa vyhýbať, ak chceme cievy udržať zdravé:

  1. mastné, tučné a vyprážané jedlá, fast food, údeniny, margaríny
  2. stres
  3. cigarety a alkohol
  4. rafinovaný cukor

 

V snahe udržať si cievy zdravé, pevné a pružné si stačí osvojiť niekoľko základných zásad. Nepotrebujete pritom drahé výživové doplnky, ktoré sľubujú zázraky na počkanie. Ozajstným zázrakom pre zdravé cievy je totiž príroda a to, čo nám ponúka.

Mojím osobným víťazom je „obyčajná“ pohánka. Ak vám táto obilnina nič nehovorí, je čas ju spoznať a zaradiť do jedálnička. Jej sila tkvie v niekoľkých faktoroch. Napríklad, pohánka je citlivá na čistotu pôdy a preto sa pestuje prevažne v bio kvalite. Táto obilninová kráľovna je plná minerálov, vitamínov, aminokyselín a hlavne rutínu. Práve rutín zabezpečuje jej výnimočnosť a priaznivý vplyv na zdravie cievneho systému. Pohánka je dnes veľmi dobre dostupnou potravinou. Vybrať si môžete z niekoľkých foriem. Pohánku kúpite napríklad vo forme celých zŕn. Takto je vhodná napríklad do polievok, šalátov, fašírok či na prípravu placiek. Ďalšou možnosťou je pohánková múka. Tu sa fantázii naozaj medze nekladú. Z pohánkovej múky pripravíte prakticky čokoľvek, na sladko či na slano. Túto superpotravinu zoženiete i vo forme krupice či pohánkových vločiek. Ďalšou výhodou je, že neobsahuje lepok, preto ju môže vyskúšať naozaj každý bez obmedzení.

 

Cibuľa a cesnak. Títo dvaja súrodenci sú tradičnými a naozaj lacnými bojovníkmi za zdravé cievy. Účinne dokážu znižovať zlý LDL cholesterol v krvi a pomáhajú regulovať krvný tlak.

 

Do svojho jedálnička pridajte potraviny bohaté na nenasýtené mastné kyseliny. Napríklad, môžete začať už raňajkami. Biele pečivo nahraďte celozrnným a namiesto masla použite avokádo alebo chlebík pokvapkajte olivovým olejom. Hotová bomba plná omega 3 kyselín sú ryby. Vyskúšajte lososa, tuniaka, makrelu či nášho sumca alebo kapra. Pomôže, ale prakticky akákoľvek ryba či morské plody. Ak vám ryby vôbec nechutia, premôžte sa aspoň na lyžicu rybieho oleja.

Výbornými pomocníkmi sú kvalitné, za studena lisované oleje. Vyskúšať môžete ľanový, marhuľový, alebo klasický olivový olej. Úlohou týchto olejov je znižovať cholesterol a zabrániť vzniku krvných zrazenín. Pokúste sa z konzumácie oleja urobiť svoj každodenný rituál a doprajte telu polievkovú lyžicu oleja ráno, nalačno.

Cievy rovnako posilní pravidelná kozumácia orechov a semienok. Doprajte si za hrsť orechov denne. Výber je pritom na vás a vašich chutiach. Výbornú službu urobia vlašské orechy, kešu, mandle, pekanové a para orechy, píniové oriešky či pistácie. Dôležité sú i semienka a to najmä ľanové a konopné. S týmito malými pomocníkmi dokážete v kuchyni čarovať. Môžete pripraviť zdravé pestá, dresingy, posypať krémovú polievku, šalát či zeleninové pyré. Ak ich zľahka popražite na panvici, ich chuť sa ešte zvýrazní. Orechy a semienka môžete pridávať i do dezertov. Napríklad, vajíčko v koláči hravo nahradia ľanové semienka s vodou. Ak vás už omrzeli klasické tortové krémy, ľahko ich dokážete nahradiť zdravými a extra chutnými orieškovými krémami. Vyskúšajte pomixovať kešu orechy s kokosovým olejom a dochuťte vanilkou, agáve sirupom a šťavou z citróna.

Doprajte si denne aspoň pol kilogramu zeleniny. Pre cievy sú mimoriadne vhodné brokolica, špargľa, uhorky, listová zelenina, baklažán, mrkva, cvikla či paradajky. Ale svoju službu rozhodne urobí akákoľvek zelenina. A ak ste doposiaľ neskúšali morské riasy, prišiel ten čas. Odhoďte predsudky, sú naozaj výborné!

Ovocie je ďalšia zložka jedálnička, na ktorú nesmieme zabudnúť. Telu dodajte citrusy a exotické ovocie, jablká, slivky, čučoriedky, brusnice, hrozno.

Ak ste pri varení pozabudli na tradičné strukoviny, nadišiel čas opäť ich zaradiť do jedálnička. Sú dostupné, lacné, výživné, ľahko stráviteľné a mimoriadne prospešné aj pre náš cievny systém. Môžete z nich pripraviť prakticky čokoľvek, sladké i slané, predjedlo i hlavné jedlo. Urobte si teda zásobu fazuľe, šošovice, cícera, hrášku. Strukoviny výrazne znižujú škodlivý cholesterol a podporujú pružnosť ciev. Obsahujú totiž draslík, vitamíny skupiny B a kyselinu listovú.

Pre čokoholikov mám dobrú správu, i kvalitná čokoláda prispieva k zdraviu ciev! Môže za to jedna z jej zložiek, flavonoidy. Pri konzumácii čokolády ale dodržujte dve základné pravidlá. Po prvé, vyberajte čokoládu s čo najvyšším obsahom kakaa a po druhé, doprajte si ju denne, ale v malých množstvách.

 

Supersilu v boji za pevné cievy vám ponúknu i bylinky a koreniny. Použite čerstvé alebo sušené bylinky pri varení a ak si netrúfate, vyskúšajte bylinné kvapky a tinktúry namiešané konkrétne pre posilnenie cievneho systému. Pomôže vám napríklad hloh, imelo, arnika, bazalka a skutočný kráľ medvedí cesnak. Z korenín siahnite po kajanskom korení, zázvore, kurkume, klinčekoch, škorici a rasci.

 

Zásadné je i to, čo a koľko pijete. V prvom rade si ustrážte potrebné denné množstvo tekutín. V druhom rade sa zamerajte na to, čo pijete. Základom je čistá voda. Zdravým cievam ďalej pomôže zelený čaj a ovocné štavy bohaté na vitamín C. A hlavne, pozor na alkohol!

 

Nájdite si denne aspoň 30 minút na fyzickú aktivitu. Telo netreba zaťažovať ťažkým silovým cvičením. Cievnemu systému oveľa viac pomôže svižná prechádzka na čerstvom vzduchu, ideálne v parku či lesíku. Takéto miesta plné zelenej energie totiž pomáhajú očistiť telo i po psychickej stránke.

 

Ako vidíte, príroda nám ponúka množstvo tipov, ako udržať cievy zdravé. Prevencia je dôležitá a preto začnite už dnes, tým čo máte práve doma. Ruku na srdce, kto by nemal v komore cibuľu?

---

Pre Babičkinu záhradu napísala Dominika S.

Save

2 Komentáre
  • Ja**

    Ja** 15-04-2021

    Dobrý chcem sa spýtať,bola som na cievnom,a doktor mi povedal že na ľavej nohe pod kolenom mám úpchátu cievu,predpisal mi lieky a pančuchy,necítim sa dobre.Mám isť na operáciu?.
    • BZ

      BZ 19-04-2021

      Dobrý deň, vzniknutú situáciu prosím konzultujte so svojim ošetrujúcim lekárom, ktorý najlepšie pozná váš zdravotný stav
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa