Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Ako si nájsť vlastnú cestu k zdraviu?

Publikované 01-02-2017 1839
Obľúbené0

Ako si nájsť svoju vlastnú cestu?

V dnešnej dobe sa na nás z každej strany valia informácie o tom, čo je zdravé a čo už nie, či mäso mať vo svojom jedálničku alebo radšej nie a že máme jesť bezlepkové a bezlaktózové potraviny. Ako sa v tom vyznať? A čo vlastne máme jesť?

Mojou odpoveďou je návod, ktorý som si postupne vytvorila sama. Všetko sa to začalo, ako to už býva, keď sa objavili žalúdočné problémy. Absolvovala som rôzne vyšetrenia, ale lekári mi nič nezistili. Tak som sa rozhodla, že si skúsim pomôcť sama. A vďaka tomu Vám ponúkam niekoľko tipov a rád, ktoré sa dajú aplikovať aj v prípade, že problémy nemáte.

  1. Počúvajte svoje telo

Moja osobná skúsenosť je, počúvajte svoje telo, to vám už napovie, čo je pre Vás najlepšie. Každý z nás je jedinečný a platí to aj pri stravovaní. Dajte priestor svojmu telu, nech Vám ukáže správnu cestu. Neexistuje žiaden lepší radca, ako vlastné telo.

  1. Skúmajte svoje pocity pred, počas i po každom jedle

Potom, ako som sa naučila byť ticho a počúvať svojho radcu, som sa rozhodla, že začnem skúmať svoje pocity v súvislosti s jedlom. Základ je neponáhľať sa. Dajte si čas, pozorujte sa, ako sa cítite pred tým, ako idete jesť, aký máte deň, náladu a pod. Vychutnávajte si jedlo, nevenujte pozornosť ničomu inému len jedlu a Vášmu telu. Ako sa cítite, keď jete?

  1. Zapisujte si pravidelne čo, kedy zjete a ako sa potom cítite

Keď si zautomatizujete vedomé skúmanie vlastných pocitov pri jedle, začnite si zapisovať všetky jedlá, ktoré vložíte do úst a ako sa po nich cítite. Verte mi, nájdete podobné znaky a pocity, ktoré sa budú opakovať. Uľahčí Vám to hľadať príčinu Vašich problémov. Všímajte si, aké jedlo vkladáte do úst v rôznych situáciách.

Pravidelným zapisovaním toho, čo vložím do úst, som sa naučila počúvať varovné signály môjho tela. Všímala som si, aké potraviny jem, keď som v strese a keď som v kľude. Aj keď to je zo začiatku veľmi pracné, nebude to trvať dlho a dozviete sa o sebe viac, ako by ste čakali.

  1. Investujte do kvalitných potravín

Áno, je to možno otrepaná fráza, ale je v nej kus pravdy. Nezabúdajte, všetko, čo dáte dnes svojmu telu, na druhý deň pocítite. Ja osobne nepoznám lepšiu investíciu, ako investíciu do seba. A týka sa to aj kvalitných potravín, ktoré nájdete aj v našom e-shope.

Dávam Vám do pozornosti pár mojich obľúbencov, bez ktorých si neviem predstaviť deň. Ráno začínam mojou obľúbenou kašou, ktorá pozostáva zo zmesi CHIA + kakaové bôby k tomu ovocie a máte zaručený super štart do nového dňa. Dennodenne konzumujem kokosový olej, ktorý si môžete pridať či už do rannej kaše, kávy, alebo na ňom tepelne pripravovať jedlo. A v neposlednom rade u mňa obľúbená pohánka, ktorú dokážem jesť stále, či už na sladko alebo na slano.

  1. Pozorujte, ako Vaše telo reaguje na alergény

Samozrejme, treba si dopriať čas a vyskúšať rôzne jedlá a aj ich kombinácie. Pozorujte, ako Vaše telo reaguje, keď mu dáte mliečne výrobky, pšeničné alebo či znesie sladké či príliš slané jedlá. Všetko je to len o Vás a hlavne na Vás, venujte si pozornosti koľko bude treba. Ja osobne nedávam svojmu telu pšeničné potraviny a vynechala som všetky mliečne produkty (okrem mlieka v cappucine, ktoré si občas doprajem :) ), ale nie som ich výhradný odporca, avšak u mňa to jednoducho lepšie funguje bez nich.

  1. Dajte sa do pohody

A pri tomto všetkom nezabúdajte byť v pohode a užívať si život najviac ako sa len dá. U mňa to zabralo, som šťastná a spokojná, a moje telo tiež, pretože som našla svoju vlastnú cestu, ktorá mi vyhovuje. A naozaj nezáleží na tom, či si hľadáme tú cestu v stravovaní alebo v našom poslaní. Nedajte sa ovplyvňovať len trendami, ktoré v dnešnej dobe sú, ale dajte na svoj vnútorný hlas. Ten vám už napovie.

 

Prajem Vám, aby ste žili so svojim telom v rovnováhe! :)

---

Zuzana Demmerová pre Babičkinu záhradu

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa