Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Ako sa pripraviť na zimu :)

Publikované 05-09-2016 Napísal 2191
Obľúbené0

Prinášame teda celý rozhovor, aby ste sa mohli inšpirovať aj vy :)

Kedže interview s Miriam malo veľký úspech, rozhodli sme sa ju osloviť s aktuálnymi otázkami– blížiace sa zimné obdobie a s ním súvisiaca príprava a prvá pomoc v prírodnej podobe. Čo všetko nám Miriam poradila, si môžete prečítať v našom inšpirujúcom rozhovore.

Prevencia je lepšia ako liek. Ako si najlepšie budovať silnú imunitu?

Jednoducho - vecami, ktoré sú zadarmo :) Už Hipokrates povedal: “Nech je jedlo vašim liekom” a platí to 100% aj dnes. Ak je vaša strava pestrá, vyvážená a skladá sa najmä z čerstvého ovocia, zeleniny, byliniek, vňatí, semien a orechov, tak máte vybudovaný ten najlepší základ na to, aby bolo telo odolné v čase, keď nastúpia prvé jesenné chrípky.

Ak ste navyše nezanedbali jarný detox, vaša prirodzená imunita bude mať silný základ. K tomu prospeje otužovanie (striedanie teplej a studenej vody pri sprchovaní), pohyb na čerstvom vzduchu a dostatok spánku. Ludia by však nemali zanedbávať ani svoju psychickú pohodu. V prevencii je rovnako dôležitá ako pri samotnej liečbe – teda eliminovať stresy, držať sa v dobrej nálade, nájsť si čas na relax a veci, ktoré nám spôsobujú radosť :)

.

Mnohým sa zimné obdobie spája s prechladnutím a chrípkou. Hovorí sa, že neliečená nádcha trvá týždeň a liečená 7 dní. Dá sa tento proces liečby nejako urýchliť?

Prečo? Ponáhľate sa niekam ?? :) Ak si človek neuvedomí priority, ani keď ochorie a ponáhľa sa radšej do práce ako do postele, tak je to len otázka času, kedy choroba prepukne nanovo a v ťažšej podobe. Každý organizmus potrebuje rozdielny čas na zdolanie choroby, naštartovanie imunity a liečbu.

Navyše aj človek, ktorý  si myslí, že sa nijak „nelieči“, sa v skutočnosti lieči, nakoľko telo má samouzdravovaciu schopnosť. Je jasné, že ak telu pomôžeme zvýšeným príjmom vitamínov a doprajeme mu pokoj, bude uzdravovanie príjemnejšie. Aj v tomto prípade platí, že najdôležitejšia je prevencia. Ak sa o seba dobre staráte, tak v prípade, že vás choroba neobíde, tak priebeh ochorenia  bude hladší.

.

Kedy je vhodný výplach nosa soľou?

Denne. Výplach nosa himalájskou soľou by mal patriť k dennej rutine ako ranná hygiena. Platí to nielen pre alergikov alebo ľudí aktuálne chorých. Je to tá najlepšia prevencia ako sa vyhnúť alergiám, zapáleným dutinám, tečeniu z nosa...
Na výplach nosa slúži špeciálna konvička, ale na začiatok si môžete vyrobiť aj provizórnu z 0,5 l pet fľašky. Na začiatku, kým si nájdete systém a naučíte sa preplachy robiť, odporúčam použiť len čistú vlažnú vodu :)

.

Existuje prírodná pomoc aj na boľavé hrdlo? Teda ešte okrem výplachu slanou vodou.

Najúčinnejším prírodným antibiotikom je propolis vo forme tinktúry. Stačí zamiešať pár kvapiek propolisovej tinktúry do vlažnej vody a kloktať. Môže sa samozrejme užívať pri liečbe aj vnútorne. Rovnako nám poslúži kloktanie šalviou, ktorá je silne antibakteriálna. A platí – čo najviac piť a najlepšie pár dní nejesť, aby telo nemuselo míňať energiu na trávenie, ale samouzdravenie.

.

Čo robiť v prípade zvýšenej telesnej teploty?

Znižovať teplotu :) a to týmito spôsobmi:

  • Dopriať si dostatok tekutín (čistá voda, bylinkové čaje ako šípkový čaj pre svoj  vysoký obsah vitamínu C, lipový, ktorý je potopudný a znižuje horúčku a čerstvé ovocné a zeleninové šťavy, ktoré sú ako „infúzia“ vitamínov priamo do žíl )
  • Oddych, pokoj na lôžku
  • Ochladzovanie tela vlažnou sprchou alebo zábalmi – najmä u detí
  • V prípade teploty nad 39 st. (najmä u detí) by som podala lieky na zníženie teploty. Som zástancom alternatívnej/ prírodnej liečby pokým to je možné, ale nie som extrémista. Lieky som neužila posledných 7 rokov, ale treba vedieť s triezvou hlavou zhodnotiť svoj zdravotný stav alebo stav svojho dieťaťa. Radšej podať detský sirup na zníženie horúčky ako dopustiť, aby malo dieťa febrilné kŕče s následkami. Každý rodič vie aké ťažké je pozerať sa na rozpálené nevládne telíčko svojho dieťaťa.
  • Ten kto sa na to cíti, mal by pri prvých príznakoch choroby vylúčiť akúkoľvek pevnú zložku potravy. V našej rodine sa liečime pôstom. Je to najrýchlejší spôsob ako sa telo dokáže pri bežných ochoreniach vyliečiť.

.

Mrazivé dni zanechajú stopy aj na tvári. Keďže veľká časť kozmetiky na našom trhu je zdraviu škodlivá, aké indície by sme mali mať na pamäti pri kúpe poriadneho zimného krému, ktorý by nás ochránil pred vetrom a mrazivým počasím?

Ak chcete dopriať pokožke to najlepšie, mal by váš krém/olej obsahovať čo najviac prírodných zložiek v najčistejšej podobe. Nestačí, že kozmetika má certifikát prírodnej kozmetiky, pozerajte aj na to v akej forme sú tieto zložky do krému pridávané - mal by obsahovať najmä prirodné za studena lisované oleje – makadámový, avelánový, sézamový,… bambucké maslo, éterické silice v kvalite natural a pod.

Na ochranu pokožky v lete aj v zime používame a aj predávame v obchode len kvalitné oleje, nenašla som zatiaľ krém, s ktorého zložením by som sa stotožnila. Ak však viete vybrať dobrý olej a viete ho aj dobre aplikovať na pokožku, budete nadmieru spokojný vy aj vaša pokožka. Cez leto úplne stačí olej z malinových semien, ktorý má prirodzený ochranný factor, cez zimu argánový, sézamový alebo makadamový.
Ak si olej nanesiete na vlhkú pokožku (po sprchovaní) alebo na vlhkú pleť (pri rannej hygiene), tak sa vám krásne vstrebe, bude dlho hydratovať a pritom nezanechá mastný film na pokožke.

.

Treba deťom kupovať špeciálnu detskú pleťovú kozmetiku, alebo stačí kúpiť jeden ,,rodinný’’ kvalitný krém?

Deti si zaslúžia to najlepšie, najprírodnejšie a najkvalitnejšie, takže pre nich platí to, čo som spomínala v predchádzajúcej odpovedi. Pokožka nemá oči, nevidí a je jej úplne jedno, či bude mať krémik perleťový odtieň do marhuľova a bude voňať po ananáse. Skôr si myslím, že jej to bude vadiť, nakoľko farby a vône v komerčne predávanej kozmetike sa dosiahnu pridávaním syntetických látok a pokožka dokáže vstrebať 60% toho, čo na ňu aplikujeme. Je teda na zvážení každého rodiča, akú kozmetiku pre svoje dieťa vyberie.

.

Čo by ste nám poradili na popraskané pery a suchú kožu na rukách?

Zvnútra dostatok olejovín (orechy, semená, mak) a zvnútra aj zvonku kvalitné za studena lisované oleje). Ak balzam na pery, tak pozerajte na zloženie. Na výrobu balzamu na pery stačia 4 zložky, ak má ten váš zložiek 8, je to na zamyslenie... :)

.

Existuje zázračný elixír, aby nám v zime nebola zima? Alebo aspoň niečo proti studeným rukám a nohám.

Studené ruky a nohy často súvisia s anémiou (nedostatkom železa) a prejavujú sa celoročne, nielen v zime. Z prírodných zdrojov na doplnenie železa odporúčam mursalský čaj, trstinovú melasu, cviklu. Prehrievajúce potraviny sú tiež škorica alebo zázvor – či už vo forme čaju alebo prášku. Preto je v zime tak vyhľadávané mydlo z kozieho mlieka so škoricou a zázvorom – nielenže krásne vonia, ale aj prehrieva pokožku.

.

Veľmi aktuálne sú v zime čaje. Čo mnohí nevedia, nie všetky sú v zime vhodné, ako napríklad zelený čaj, ktorý by sa mal piť v lete. Napríklad čierny čaj je zase vhodný v zime. Ktoré ďalšie bylinkové čaje sú na zimné obdobie vyslovene vhodné?

Čo človek, to individualita. Ja pijem zelený čaj denne a neviem si bez neho začiatok dňa predstaviť. Zaručene vhodný je už vyššie spomenutý zázvor – stačí nastrúhať malú čajovú lyžičku do pohára a zaliať horúcou vodou. Ak k tomu pridáte štipku mletej škorice alebo klinček, bude účinok o to silnejší.

Vhodné sú tiež čaje s vysokým podielom vitamínu C – teda napríklad šípkový – stačí ak si večer zalejete rozdrvené šípky studenou vodou a necháte do rána lúhovať, potom už len scedíte, trošku prehrejete a popíjate. Výborný je tiež lipový čaj s medom – to je taká klasika ešte od babičky, ktorá sa asi každému spája s detstvom.

Vhodné sú tiež všetky korenisté (väčšinou ajurvédske) čaje s obsahom korenín ako klinček, kardamon, škorica, zázvor, červené a čierne korenie.

.

Všeobecne je zdravšie jesť sezónnu lokálnu zeleninu a ovocie. Ktorú zeleninu a ovocie by sme mohli jesť aj v zimnom období?

Ak to možnosti, mraznička a skladové priestory dovolia, tak lokálnu – zamraziť a následne využiť sa dajú aj veci, o ktorých by ste si to ani nemysleli (viac v článku o mrazení potravín tu: Čo všetko sa dá mraziť a ako?

Uskladniť sa dá cvikla, zemiaky, orechy, koreňová zelenina, cibuľa, cesnak, jablká, dokonca paprika (stačí ak ju kostrnkou zapichnete do hrantíka s pieskom) a samozrejme kyslá kapusta a nakladaná zelenina v súdku.  Je jasné, že pre pestrosť chutí si v zime dopomôžeme aj exotikou. Ak však drží prím lokálne ovocie a zelenina, tak sa nemáme čoho obávať :)

.

Mnohých čitateľov by zaujímal recept proti zimnej únave. Existuje taký?

Doteraz som poznala len jarnú a jesennú, existuje aj zimná ? :) V prírode je prirodzené, že zvieratá sa v zime dostávajú do úsporného režimu – viac oddychujú, menej sa hýbu. Pre nás je to tiež čas, kedy spomalíme, dostaneme sa konečne ku knihe, ktorú sme odkladali, posedíme s teplým čajom v ruke pred krbom a vytiahneme spoločenské hry. Je to tak prirodzené a v rovnováhe.

Ďakujeme za užitočné a inšpirujúce čítanie :)

Ja ďakujem za to, že ukazujete čitateľom cestu :)

Niečo pre vás
Odporúčané články
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa