Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Ako odľahčiť organizmus

Publikované 22-02-2017 4573
Obľúbené0

A je po sviatkoch. Mnohí si poviete, konečne! Verím, že väčšina z vás sa cíti podobne, ako ja. Jedni majú plné nosy a druhí radšej nestúpajú na váhu. Vieme, aké číslo by sme (ne)uvideli. Šalát, medovníky a vysmážaný kapor si vzali svoju daň... Najbližší rok ich do nás nikto nedostane. Našťastie.  

Všimli ste si, že už pár dní máte zápchu? Vyrážky? A bolesť hlavy? Následkom nekontrolovaného prejedania sa a rôznych kombinácií jedál, nemusia byť vždy len nevinné tukové vankúšiky. V horšom prípade nás môžu prekvapiť žlčníkové katary z premastených jedál, hnačky z nevhodných kombinácií jedál alebo nápojov a iné tráviace problémy z preťaženého žalúdka a tráviacej sústavy, ktorá sa už nestíha o všetko to jedlo správne postarať. Mám pre vás hneď na začiatok radu. Radšej zabudnite na novoročné drastické predsavzatia. Vydržia vám prvý týždeň, maximálne mesiac a častokrát skôr ublížia ako pomôžu. Vyskúšajte spolu so mnou nájsť motiváciu najskôr na očistu v pohodlí domova, a ak vám to vydrží, potom s odľahčeným telom „Hor sa!“ do fitka.

S každým detoxom treba vždy začať opatrne. Odborníci tvrdia, že zmysluplná očista organizmu by mala trvať minimálne dva týždne. Dva týždne odstraňovať nahromadený neporiadok a ďalšie dva vyhradiť na regeneráciu tela. Po mesiaci už dokážeme spozorovať skutočné výsledky. Telo si oddýchne, stihne vylúčiť to nepotrebné a pleť sa rozjasní.

Dôležitá je v prvom rade posviatočná zmena jedálneho lístka. Presne to, čo sme jedli počas sviatkov „na kilá“ musíme teraz prestať jesť a zbytky vylúčiť. Zabudnite na vyprážané jedlá, sladkosti, výrobky z pšeničnej múky, kravské mlieko, kávu a každodennú konzumáciu alkoholu.

Poviete si, tak čo teda môžem jesť ? Najdôležitejšie je do stravy zaradiť vlákninu. Vláknina je nestráviteľná zložka rastlinnej stravy a tým, že na seba naberie množstvo vody, jej obsah sa v črevách zväčší a ako metla povymetá všetky zákutia – klky- tráviaceho systému od škodlivín. Najviac vlákniny nájdeme samozrejme v zelenine, ovocí no aj v celozrnnom pečive, celozrnnej ryži, ovsených vločkách, pohánke.... Ak si chceme ešte pomôcť, môžeme doplniť vlákninu v podobe sladkovodnej riasy Chlorelly, semien indického skorocelu Psyllia alebo zeleného jačmeňa alebo obyčajným ľanovým semiačkom, ktoré jemne podrvíme priamo pred  prípravou v mažiari alebo na kávovom mlynčeku, namočíme do vody alebo nasypeme do jogurtu. Všetky môžete zaradiť do jedálnička jednoducho prisypaním prášku do ovocných smoothie alebo sú dostupné aj vo forme tabliet pred spaním.

Zo zeleniny je to najmä brokolica, mrkva, zeler, ružičkový kel, petržlen, klíčky, a sezónna super zelenina -  kvasená kapusta.  Najlepšou formou úpravy je dusenie, alebo rýchle opečenie na kvalitnom olivovom oleji spolu s bylinkami. Výborné detoxikačné účinky na telo majú aj zeleninové vývary, ktoré nezaťažujú pečeň, náš hlavný detoxikačný orgán. Pečeň funguje ako filter, ktorý zachytáva všetky toxíny z krvi, následne ich rozkladá pomocou špeciálnych buniek a odstráni. V dnešnej dobe sa v strave, vzduchu, ale aj vo vode nachádza oveľa väčšie množstvo toxínov, ako tomu bolo pred sto rokmi. Únavový syndróm, choroby kože, zhoršené trávenie... v podstate každá novodobá choroba má istú spojitosť so zaťaženou pečeňou. Preto je detoxikácia tak dôležitá, oddýchnu si všetky orgány, no najmä pečeň.

Víťazmi v kategórii ovocie sú jablká a hrušky, ďalej rôzne citrusy, z ktorých si môžeme pripraviť vynikajúce šťavy. Napríklad grapefruitová, pomarančová alebo obyčajná limetkovo – citrónová šťava. Šťavy si pripravujte vždy čerstvé, aby v nich boli zachované všetky vitamíny a cenné látky. Taktiež šťavy vždy rieďte čistou, destilovanou alebo dojčenskou vodou v pomere 50 : 50, kvôli koncentrovanému obsahu cukru, aby sme nezaťažovali pankreas.

Jednodňový očistný jedálniček môže vyzerať nasledovne:

·      Raňajky - šťavy – zeleninové alebo ovocné, odporúča sa pre lepšiu stráviteľnosť nemiešať rôzne ovocie, zeleninu do jednej šťavy

·      Obed –zeleninové vývary, šalát, celozrnné pečivo, obilné kaše na sladko/na slano..

·      Večera - dusená zelenina, ryža, pohánka, pšeno...

Zeleninu môžete podľa chuti obmieňať, taktiež aj obed s večerou. Ak budete v období medzi jedlami pociťovať hlad, uvarte si očistné bylinkové čaje, noste si stále so sebou fľašu s nápojom, aby ste hlavne v období očisty dodržiavali pitný režim.

 S trávením štiav žalúdok nemá takmer žiadnu prácu a živiny idú rýchlo do krvného obehu. Pomôžeme tým odľahčiť tráveniu, očistí sa nielen zaťažený tráviaci no zároveň aj lymfatický systém. Odborníci tvrdia, že zdravá lymfa je takmer priezračná tekutina (lymfa z oblasti brucha je mliečne zakalená kvôli tukom) a neustále obmývajúca bunky nášho tela, odvádzajúca ako kanalizácia toxíny a odumreté bunky do menších centier – uzlín až ku hlavnej čističke – slezine. Nová očistená lymfa zároveň dodáva bunkám potrebné živiny. Ak sa na istom mieste v tele toxíny nahromadia a lymfa zhustne, už nie je priezračná a nemôže prúdiť ďalej, vzniká opuch – opuchnuté lymfatické uzliny. Keďže tok lymfy je znevýhodnený tým, že tečie proti zemskej gravitácii a nepoháňa ho žiadna pumpa – akou je pri krvi srdce- lymfa sa pohybuje len vďaka pohybu nášho tela, hlbokým dýchaním a v brušnej dutine pomocou peristaltiky.

Dopomôcť lymfe k očisteniu môžete aj špeciálnymi masážami – lymfodrenážou. Je to jemná masáž, kedy masér (alebo prístroj ak sa jedná iba o lymfodrenáž nôh) jemnými krúživými pohybmi rozpohybuje lymfu. Je veľmi dôležité pred aj po masáži piť veľa vody alebo lymfatických čajov,  aby sa toxíny mohli vyplaviť. V opačnom prípade nás môže postihnúť bolesť hlavy. Je účinná taktiež pri celulitíde, opuchoch, únave organizmu, obezite a dne. Nesmie sa však prevádzať pri akýchkoľvech zápalových ochoreniach v tele, vysokom tlaku a onkologických ochoreniach.

Takže, choďte na prechádzky. Každý deň  aspoň pol hodinu na čerstvom vzduchu, minimálne 2 kilometre. Vezmite deti, psa, manžela a vybehnite za posledné domy vášho mesta, dediny. Uvidíte, že telo sa vám odvďačí. O krásnu, prekrvenú pleť sa postará mráz. V tele vám opäť začnú prúdiť známe hormóny šťastia endorfíny a tentokrát to nebude z jedla. Čerstvý vzduch vám rozprúdi krv a lymfu, ktorá sa počas sviatkov mala možnosť pohnúť iba vtedy, keď ste si išli naložiť ešte jeden tanier šalátu alebo v lepšom prípade pri tanci na silvestrovskej veselici. Pomaly sa začnú topiť aj tukové vankúšiky, ktoré sme si nazbierali v obave, že zima bude dlhá. :)

Po výdatnej prechádzke si môžete napustiť vaňu. Nebojte sa pridať do vody bylinky, oleje a soli ako v rímskych kúpeľoch. Telo sa ľahšie zrelaxuje a zároveň sa toxíny rýchlejšie dostanú z tela. Najjednoduchšie je použiť šumivé bomby do kúpeľa, v ktorých sú už bylinky, oleje a soli namiešané v správnej kombinácii alebo si pripravíte odvar z bylín jednoduchým spôsobom (približne 2 litre, na kúpeľ, podobne ako čaj len do väčšej nádoby) sami a potom ich iba vlejete do kúpeľa. Na očistný kúpeľ sú najvhodnejšie bylinky ako levanduľa, šalvia, dubová kôra, nechtík a bazalka. Pre intenzívnejšiu detoxikáciu sú vhodné himalájske soli do kúpeľa. Každá z nich funguje na princípe osmózy, minerálne látky idú do tela a zlé látky sa spolu s potom odstraňujú, na jeden kúpeľ približne 6 polievkových lyžíc. Teplá voda roztiahne póry, liečivé látky sa dostanú ľahšie do tela a toxíny von. No nezabúdajte sa vždy pred a po kúpeli osprchovať, najlepšie studenou vodou, aby sa zmyli prípadné nečistoty a aby ste rozprúdili krvný obeh. Ozdravný kúpeľ by mal trvať približne 15 – 20 minút a teplota vody by nemala presiahnuť 40 stupňov. Opatrné by mali byť ženy, ktoré trpia často gynekologickými a urologickými problémami, ľudia s vysokým tlakom. Tí by sa mali kúpeľom vyhnúť. Tehotné ženy by mali zvoliť vodu teploty maximálne 37 stupňov. Samozrejme nezabudnite na relaxačnú hudbu, vonné tyčinky alebo éterické oleje, aby bol zážitok dokonalý.

Takýto detox môžete ďalej doplniť plávaním, behaním, lyžovaním, v podstate akýmkoľvek pohybom a následným relaxom či už na masáži u profesionála alebo od manžela, doma vo vani alebo v saune, pri ktorých sa telo prehreje. Nezabúdajte, že telo potrebuje čas na očistu, nemôžete čakať výsledky z jedného dňa na druhý, treba vydržať. Účinky sa prejavia možno o pár dní neskôr, no o to intenzívnejšie. Taktiež sa nevzdávajte hneď pri prvej bolesti hlavy, telo vám iba dáva najavo, aby ste pili viac vody, aby dokázalo toxíny vyplavovať. Pitný režim je v období detoxikácie najdôležitejší.

A kto by sa mal očistným kúram radšej vyhnúť? Opatrné by mali byť najmä tehotné a dojčiace ženy, pretože toxíny, ktoré sa začnú vyplavovať sa môžu dostávať cez placentu k plodu a dojčiacim ženám do materského mlieka. Očistná diéta s nedostatkom určitých živín môže ovplyvniť nesprávny vývoj dieťatka. Preto by budúce mamičky mali detoxikovať telo ešte pred plánovaným počatím.

Tak čo hovoríte? Pustíme sa dnes spolu do toho? Pomôžeme nášmu úžasnému telu, ktoré nás deň čo deň nosí, pomáha nám stále byť fit, v 100% stave, regeneruje pokožku, orgány, hojí jazvy? Nemyslíte, že telo berieme ako samozrejmosť a aspoň takouto formou, očistou trvajúcou aspoň dva týždne mu pomôžeme vykonávať jeho prácu ľahšie ? Neberte tento detox ako diétu, ako niečo čo musíte, ako to že si musíte chvíľu odopierať isté potraviny. Berte to ako vďaku svojmu telu za to, čo pre nás od narodenia do konca života robí.

---

Zuzana K.

 

 

 

 

 

Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa