Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Ako na zápal priedušiek?

Publikované 30-06-2021 Napísal 56643
Obľúbené0

Ako na zápal priedušiek bez chémie

Kedysi dávno, keď sa antibiotiká nepredpisovali na každý soplík, múdri ľudia vraveli, že na každú chorobu vyrástla bylinka. Dokonca aj vedeli, na ktorú chorobu je ktorá bylinka. Mamy to učili svoje deti, potom vnúčatá....
Dnes sme si naopak zvykli, že na každú chorobu existuje tabletka. V lekárni už budú vedieť aká.

Po rokoch veľkej slávy chemických liečiv, sa mnohí začíname vracať k múdrosti starých rodičov. Zisťujeme, že častokrát bylinky naozaj fungujú. Dokonca aj v prípade takých ochorení, kde by sme si povedali, že bez liekov to nepôjde.
Avšak treba podotknúť, že pôjde! Možno nie tak rýchlo, ale o to účinnejšie. Koniec-koncov, myslím si, že telu príliš neprospieva, keď uzdraveniu dáme málo času.

.

Skôr ako začnem o uzdravovaní zápalu priedušiek, musím povedať, že nič nenahradí prevenciu. V tomto duchu verím, že rozumiete prečo to tak je. Ak neochorieme, nič nebude treba liečiť. A to je tá najlepšia alternatíva, no nie? :)

.

Ak bacily, baktérie či vírusy predsa len niekde nachytáme, nič nie je stratené. Tentokrát si niečo povieme o zápale priedušiek a ako ho zdolať bez antibiotík. Teda aspoň bez tých, ktoré sa podávajú v tabletkách.
Pretože, ako dobre vieme, látky s antibiotickými účinkami môžu pochádzať aj z prírodných zdrojov.

.

Propolisová tinktúra

Prvým skvelým alternatívnym produktom je propolisová tinktúra. Pri zápale priedušiek sme ju užívali 2-krát denne, ráno aj večer, až do úplného vymiznutia príznakov. Pre jej nepríjemnú chuť som ju deťom podávala na lyžičke s medom.
S propolisom treba dať pozor jedine v prípade, že ste naň alergickí. To by mohlo narobiť viac škody ako účinku. Inak je to veľmi silná zbraň aj na celkovú podporu a naštartovanie imunity, ktorej prítomnosť v domácej lekárničke nesmie chýbať, pretože ju často určite oceníte, nielen pri zápale priedušiek ale aj pri aftách, kútikoch, poraneniach, vyrážkach, bolesti hrdla...

 Objednať propolisovú tinktúru >>>

.

Materina dúška je bylinka na podporu priedušiek

Bylinka, ktorá nám vyrástla v prírode na podporu pre priedušky sa zapamätá ľahko – je to materina dúška. Nenápadná rastlinka z rodiny hluchavkovitých rastie na slnečných miestach, hlavne na lúkach.
Možno ešte skôr, než si materinu dúšku v tráve všimnete, zacítite jej vôňu. Ak materinu dúšku uvidíte, určite si ju nazbierajte, nasušte a odložte, v zime ju budete mať hneď po ruke.
Ak ju nenájdete rásť v prírode, kúpte si ju v prírodnej lekárni vo forme sypaného čaju, nie v nálevových vrecúškach. Pri zápale priedušiek sme čaj podávali 3-krát denne, vždy čerstvo pripravený.

 Objednať dúšku materinu sypanú vňať >>>

.

Do tretice sa venujme zábalu na hrudník

Pri dráždivom kašli veľmi pomáha držať hruď v teple. Na zábal používam klasickú bavlnenú detskú plienku. Ak už plienky doma nemáte, poslúži malý uterák alebo kuchynská utierka, prípadne akýkoľvek iný kus bavlnenej látky.

.

Čím má byť zábal na priedušky tvorený?

Možností je viacero. Odporúča sa jazvečia alebo husacia masť. Na trhu dostať aj masť tymiánovú. Ak nemám doma žiadnu, použijem len obyčajný rastlinný olej. Dôležité je, aby masť resp. olej boli ohriate na príjemnú teplotu, nesmú byť studené, ale samozrejme, nesmú páliť.
Počula som aj o zábale s medom, vyskúšaný ho však nemám.

Masť natrieme na plienku, priložíme na hruď v oblasti priedušiek a zabalíme, aby sa pri pohybe nezošmykla. Použiť môžete leukoplast alebo len šatku či obväz. Zábal treba na hrudi nechať aspoň 2-3 hodiny. Ideálne je pri tom ležať v posteli, zohrievať sa a odpočívať.

Napokon si nezabudnite pri spánku pod hlavu podložiť aspoň dva vankúše, aby ste spali vo vyvýšenej polohe, v poloľahu. To pomôže proti zatekaniu hlienov späť do dýchacích ciest, zlepší vykašliavanie a upokojí dráždivý kašeľ.

.

Ako som na začiatku spomínala, liečba bez chémie trvá o niečo dlhšie, v našom prípade to bolo okolo 10-14 dní do úplného vyliečenia. Dôležité však je, že aj keď choroba ustupuje pomalšie, vždy ustupuje. Nesmie sa stupňovať ani zhoršovať.
Chorý by sa mal každým dňom cítiť lepšie, mal by menej kašľať, menej sa dusiť až sa nedusiť, ale hlien by mal vykašliavať von a nie ostávať na prieduškách. To je jasný signál, že organizmus s chorobou bojuje, uzdravuje sa a má zmysel v tom pokračovať ďalej. Treba vydržať až do konca.

Veľa zdravia, priatelia :) 

Štítok: zápal, priedušky
Niečo pre vás
Odporúčané články
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa