Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

Ako detoxikovať pečeň a žlčník, jarná očista časť II.

Publikované 05-03-2021 Napísal 1791
Obľúbené0

Toto je druhá časť z troch (2 z 3)
Prvú časť si môžete prečítať tu: www.babickinazahrada.sk/blog/ako-detoxikovat-pecen-a-zlcnik-jarna-ocista-cast-i

*

Ako na udržanie rovnováhy a voľné prúdenie energie?

*

Máme na to veľa rôznych možností, tu sú niektoré z nich:

dostatok spánku + ísť spať pred 22:00

odľahčiť stravu - zaradiť viacej ryže, jačmeňa, zeleniny (parenej, varenej, dusenej, KVASENEJ) a naklíčených semiačok a obmedziť tučné jedlá, mäso, cukor a kávu

ryžová (prípadne jačmenná) očistná kúra

viacej piť - vlažnú vodu (občas s citrónom), čajíky na detox a posilnenie pečene, feniklový čajík na odvodnenie a podporu trávenia

začať sa viac hýbať – nie na silu a výkon, ale na väčšiu pružnosť šliach a svalov - jóga, čikung, prechádzky a pohyb v prírode na slniečku a čerstvom vzduchu

bylinkové kúry

detoxikačné kúpele s epsomskou soľou a bylinkami

vyhýbať sa stresu a nervovému napätiu

dychové cvičenia

prepojovanie so Zemou

jogínske očistné techniky

meditácie a vedomá práca s energiou

rituály a práca so zámerom

*

SPÁNOK

počas spánku sa nám dopĺňa jin Ten je v jarnom období veľmi zraniteľný vďaka dvíhajúcemu sa jangu pečene. Zároveň je veľmi potrebný, aby zvlažoval jang pečene, aby ho držal na uzde a bol nám prospešný. Dostatočný kvalitný spánok je naprostým základom pre harmonizáciu zdravia nie len na jar. Je dôležité chodiť spať do 22:00. Počas spánku v tele tiež prebieha detoxikácia. Tá potrebuje dosť energie a ak nejdeme včas spať, nebude prebiehať dostatočne a správne. A toxíny sa nám začnú hromadiť. Pre podporu detoxikácie je vhodné nejesť po 19:00 a spať najneskôr o 22:00.

*

PITNÝ REŽIM

na podporu detoxikácie je potrebné viacej piť. Odporúčam piť najmä teplú vodu, prípadne bylinkové čaje podporujúce detox, oolong, rooibos a zelený čaj (ten len doobeda).

*

STRAVA

nutné je odľahčiť stravu, menej jesť, vylúčiť potraviny s nekvalitným tukom – používať v tomto období len oleje lisované za studena, vylúčiť potraviny s chemikáliami a priemyselne spracované, používať čerstvé kvalitné suroviny, nie polotovary, vylúčiť rafinované potraviny, maximálne obmedziť cukor. Postupne do stravy zaraďovať čerstvé zelené listy a bylinky, rýchlo kvasenú zeleninu a naklíčené semiačka. Je potrebné nájsť správnu rovnováhu pre doplnenie jinovej zložky a pre rozhýbanie energie – teda ani príliš nezachladiť (viedlo by ku stagnáciám) ani príliš nerozpumpovať (viedlo by k horúčosti). V jarnom období je potrebné naučiť sa túto alchýmiu stravy, ak sa chceme vyhnúť únave a vyššie spomenutým problémom.

*

Príklad vhodných potravín

Obilniny

Jačmeň, ryža dlhozrnná, pšeno, žito (raž), pohánka

*

Zelenina

Pór, cvikla, zeler, zeler stopkatý, čínska a pekinská kapusta (zelí), špenát, rukola, zelené listové zeleniny a bylinky, čakanka, keľ, brokolica, cuketa, pastrňák, paradajka, reďkovky, cesnak, mrkva, fenikel buľvový, topinambury, petržlen, olivy, divoké jedlé bylinky (žihľava, púpava (pampeliška) list, kozonôžka (bršlice kozí noha), rebríček (myší chvost), šťavel (šťovík), kyseľ (zaječí zelí, šťavel) a veľa ďalších

*

Ovocie

Jablká, marhule, čerešne, grep, citrón, hrozno, kiwi, hruška, slivky, jahody, kustovnica (goji), granátové jablko, ríbezle, egreše

*

Strukoviny

Mungo, adzuki, šošovica

*

Mäso

Kuracia a hovädzia pečeň, králik

*

Koreniny

Ume ocot, jablčný ocot, sójová omáčka (pravá), oregáno, rozmarín, cesnak medvedí, horčičné semiačko, ligurček, šafrán, kari, kurkuma, kumín (rímska rasca), fenikel

*

Orechy a semienka

Mak, sezam, pistácie, píniové semiačka, mandle, kokos

*

Huby

Hliva ústricová, reishi, coriolus, hericium

*

Sladidlá

Jačmenný slad, javorový sirup, melasa,

*

Nápoje

Čierny čaj, zelený čaj, oolong, rooibos, teplá voda

*

Úvodnú časť I. nájdete tu www.babickinazahrada.sk/blog/ako-detoxikovat-pecen-a-zlcnik-jarna-ocista-cast-i
Záverečnú časť III. nájdete tu www.babickinazahrada.sk/blog/ako-detoxikovat-pecen-a-zlcnik-jarna-ocista-cast-iii

Štítok: detox, pečeň
Odporúčané články
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa