
Zdravý veľkonočný zemiakový šalát
2021-04-01
Náš organizmus je prepojený systém vrstiev 5 "tiel" - fyzického, energetického, emočného, mentálneho aj duchovného. Rovnováha a voľné prúdenie energie sa týka celého prepojeného systému. Ak je nerovnováha na niektorej úrovni, skôr či neskôr sa prejaví aj na ostatných. Čokoľvek urobíme – dobrého aj zlého - na fyzickej úrovni, dotkne sa aj našich emócií, ducha a ďalších vrstiev aj naopak.
Toto je druhá časť z troch (2 z 3)
Prvú časť si môžete prečítať tu: www.babickinazahrada.sk/blog/ako-detoxikovat-pecen-a-zlcnik-jarna-ocista-cast-i
*
*
Máme na to veľa rôznych možností, tu sú niektoré z nich:
dostatok spánku + ísť spať pred 22:00
odľahčiť stravu - zaradiť viacej ryže, jačmeňa, zeleniny (parenej, varenej, dusenej, KVASENEJ) a naklíčených semiačok a obmedziť tučné jedlá, mäso, cukor a kávu
ryžová (prípadne jačmenná) očistná kúra
viacej piť - vlažnú vodu (občas s citrónom), čajíky na detox a posilnenie pečene, feniklový čajík na odvodnenie a podporu trávenia
začať sa viac hýbať – nie na silu a výkon, ale na väčšiu pružnosť šliach a svalov - jóga, čikung, prechádzky a pohyb v prírode na slniečku a čerstvom vzduchu
bylinkové kúry
detoxikačné kúpele s epsomskou soľou a bylinkami
vyhýbať sa stresu a nervovému napätiu
dychové cvičenia
prepojovanie so Zemou
jogínske očistné techniky
meditácie a vedomá práca s energiou
rituály a práca so zámerom
*
počas spánku sa nám dopĺňa jin Ten je v jarnom období veľmi zraniteľný vďaka dvíhajúcemu sa jangu pečene. Zároveň je veľmi potrebný, aby zvlažoval jang pečene, aby ho držal na uzde a bol nám prospešný. Dostatočný kvalitný spánok je naprostým základom pre harmonizáciu zdravia nie len na jar. Je dôležité chodiť spať do 22:00. Počas spánku v tele tiež prebieha detoxikácia. Tá potrebuje dosť energie a ak nejdeme včas spať, nebude prebiehať dostatočne a správne. A toxíny sa nám začnú hromadiť. Pre podporu detoxikácie je vhodné nejesť po 19:00 a spať najneskôr o 22:00.
*
na podporu detoxikácie je potrebné viacej piť. Odporúčam piť najmä teplú vodu, prípadne bylinkové čaje podporujúce detox, oolong, rooibos a zelený čaj (ten len doobeda).
*
nutné je odľahčiť stravu, menej jesť, vylúčiť potraviny s nekvalitným tukom – používať v tomto období len oleje lisované za studena, vylúčiť potraviny s chemikáliami a priemyselne spracované, používať čerstvé kvalitné suroviny, nie polotovary, vylúčiť rafinované potraviny, maximálne obmedziť cukor. Postupne do stravy zaraďovať čerstvé zelené listy a bylinky, rýchlo kvasenú zeleninu a naklíčené semiačka. Je potrebné nájsť správnu rovnováhu pre doplnenie jinovej zložky a pre rozhýbanie energie – teda ani príliš nezachladiť (viedlo by ku stagnáciám) ani príliš nerozpumpovať (viedlo by k horúčosti). V jarnom období je potrebné naučiť sa túto alchýmiu stravy, ak sa chceme vyhnúť únave a vyššie spomenutým problémom.
*
Jačmeň, ryža dlhozrnná, pšeno, žito (raž), pohánka
*
Pór, cvikla, zeler, zeler stopkatý, čínska a pekinská kapusta (zelí), špenát, rukola, zelené listové zeleniny a bylinky, čakanka, keľ, brokolica, cuketa, pastrňák, paradajka, reďkovky, cesnak, mrkva, fenikel buľvový, topinambury, petržlen, olivy, divoké jedlé bylinky (žihľava, púpava (pampeliška) list, kozonôžka (bršlice kozí noha), rebríček (myší chvost), šťavel (šťovík), kyseľ (zaječí zelí, šťavel) a veľa ďalších
*
Jablká, marhule, čerešne, grep, citrón, hrozno, kiwi, hruška, slivky, jahody, kustovnica (goji), granátové jablko, ríbezle, egreše
*
Mungo, adzuki, šošovica
*
Kuracia a hovädzia pečeň, králik
*
Ume ocot, jablčný ocot, sójová omáčka (pravá), oregáno, rozmarín, cesnak medvedí, horčičné semiačko, ligurček, šafrán, kari, kurkuma, kumín (rímska rasca), fenikel
*
Mak, sezam, pistácie, píniové semiačka, mandle, kokos
*
Hliva ústricová, reishi, coriolus, hericium
*
Jačmenný slad, javorový sirup, melasa,
*
Čierny čaj, zelený čaj, oolong, rooibos, teplá voda
*
Úvodnú časť I. nájdete tu www.babickinazahrada.sk/blog/ako-detoxikovat-pecen-a-zlcnik-jarna-ocista-cast-i
Záverečnú časť III. nájdete tu www.babickinazahrada.sk/blog/ako-detoxikovat-pecen-a-zlcnik-jarna-ocista-cast-iii
Pečeň ako významná čistička odpadových látok
Ako detoxikovať pečeň a žlčník, jarná očista časť III.
Ako detoxikovať pečeň a žlčník, jarná očista časť I.
Prosim najskôr sa prihláste.
Prihlásiť saVytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.
Prihlásiť saVytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.
Prihlásiť sa