Ako detoxikovať pečeň a žlčník, jarná očista časť II.
Toto je druhá časť z troch (2 z 3)
Prvú časť si môžete prečítať tu: www.babickinazahrada.sk/blog/ako-detoxikovat-pecen-a-zlcnik-jarna-ocista-cast-i
*
Ako na udržanie rovnováhy a voľné prúdenie energie?
*
Máme na to veľa rôznych možností, tu sú niektoré z nich:
dostatok spánku + ísť spať pred 22:00
odľahčiť stravu - zaradiť viacej ryže, jačmeňa, zeleniny (parenej, varenej, dusenej, KVASENEJ) a naklíčených semiačok a obmedziť tučné jedlá, mäso, cukor a kávu
ryžová (prípadne jačmenná) očistná kúra
viacej piť - vlažnú vodu (občas s citrónom), čajíky na detox a posilnenie pečene, feniklový čajík na odvodnenie a podporu trávenia
začať sa viac hýbať – nie na silu a výkon, ale na väčšiu pružnosť šliach a svalov - jóga, čikung, prechádzky a pohyb v prírode na slniečku a čerstvom vzduchu
bylinkové kúry
detoxikačné kúpele s epsomskou soľou a bylinkami
vyhýbať sa stresu a nervovému napätiu
dychové cvičenia
prepojovanie so Zemou
jogínske očistné techniky
meditácie a vedomá práca s energiou
rituály a práca so zámerom
*
SPÁNOK
počas spánku sa nám dopĺňa jin Ten je v jarnom období veľmi zraniteľný vďaka dvíhajúcemu sa jangu pečene. Zároveň je veľmi potrebný, aby zvlažoval jang pečene, aby ho držal na uzde a bol nám prospešný. Dostatočný kvalitný spánok je naprostým základom pre harmonizáciu zdravia nie len na jar. Je dôležité chodiť spať do 22:00. Počas spánku v tele tiež prebieha detoxikácia. Tá potrebuje dosť energie a ak nejdeme včas spať, nebude prebiehať dostatočne a správne. A toxíny sa nám začnú hromadiť. Pre podporu detoxikácie je vhodné nejesť po 19:00 a spať najneskôr o 22:00.
*
PITNÝ REŽIM
na podporu detoxikácie je potrebné viacej piť. Odporúčam piť najmä teplú vodu, prípadne bylinkové čaje podporujúce detox, oolong, rooibos a zelený čaj (ten len doobeda).
*
STRAVA
nutné je odľahčiť stravu, menej jesť, vylúčiť potraviny s nekvalitným tukom – používať v tomto období len oleje lisované za studena, vylúčiť potraviny s chemikáliami a priemyselne spracované, používať čerstvé kvalitné suroviny, nie polotovary, vylúčiť rafinované potraviny, maximálne obmedziť cukor. Postupne do stravy zaraďovať čerstvé zelené listy a bylinky, rýchlo kvasenú zeleninu a naklíčené semiačka. Je potrebné nájsť správnu rovnováhu pre doplnenie jinovej zložky a pre rozhýbanie energie – teda ani príliš nezachladiť (viedlo by ku stagnáciám) ani príliš nerozpumpovať (viedlo by k horúčosti). V jarnom období je potrebné naučiť sa túto alchýmiu stravy, ak sa chceme vyhnúť únave a vyššie spomenutým problémom.
*
Príklad vhodných potravín
Obilniny
Jačmeň, ryža dlhozrnná, pšeno, žito (raž), pohánka
*
Zelenina
Pór, cvikla, zeler, zeler stopkatý, čínska a pekinská kapusta (zelí), špenát, rukola, zelené listové zeleniny a bylinky, čakanka, keľ, brokolica, cuketa, pastrňák, paradajka, reďkovky, cesnak, mrkva, fenikel buľvový, topinambury, petržlen, olivy, divoké jedlé bylinky (žihľava, púpava (pampeliška) list, kozonôžka (bršlice kozí noha), rebríček (myší chvost), šťavel (šťovík), kyseľ (zaječí zelí, šťavel) a veľa ďalších
*
Ovocie
Jablká, marhule, čerešne, grep, citrón, hrozno, kiwi, hruška, slivky, jahody, kustovnica (goji), granátové jablko, ríbezle, egreše
*
Strukoviny
Mungo, adzuki, šošovica
*
Mäso
Kuracia a hovädzia pečeň, králik
*
Koreniny
Ume ocot, jablčný ocot, sójová omáčka (pravá), oregáno, rozmarín, cesnak medvedí, horčičné semiačko, ligurček, šafrán, kari, kurkuma, kumín (rímska rasca), fenikel
*
Orechy a semienka
Mak, sezam, pistácie, píniové semiačka, mandle, kokos
*
Huby
Hliva ústricová, reishi, coriolus, hericium
*
Sladidlá
Jačmenný slad, javorový sirup, melasa,
*
Nápoje
Čierny čaj, zelený čaj, oolong, rooibos, teplá voda
*
Úvodnú časť I. nájdete tu www.babickinazahrada.sk/blog/ako-detoxikovat-pecen-a-zlcnik-jarna-ocista-cast-i
Záverečnú časť III. nájdete tu www.babickinazahrada.sk/blog/ako-detoxikovat-pecen-a-zlcnik-jarna-ocista-cast-iii