Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

ADHD - hyperaktivita, prejavy

Publikované 01-02-2022 Napísal 959
Obľúbené0

ADHD - porucha pozornosti s hyperaktivitou

Západná medicína vysvetľuje tieto poruchy ako nerovnovážny vývoj jednotlivých častí mozgu. Obvykle sa objavujú medzi 3-4 rokom života. Medzi typické príznaky patria problémy s koncentráciou, so schopnosťou sústrediť sa, neschopnosť zotrvať v pokoji, zápalnosť, netrpezlivosť, emočná labilita, rýchle striedanie nálad, skratkovité jednanie a pod. U ADD majú deti aj problém so sústredením sa a navyše sú často zasnené, akoby žili v inom svete. Je dobré spomenúť, že ADHD/ADD nesúvisí s inteligenciou.

.

Všeobecné odporúčania pri hyperaktivite

Deťom treba poskytnúť harmonické prostredie, ktoré bude blahodárne pôsobiť na ich psychický vývoj. Mali by mať dostatok priestoru na vybitie svojej energie, ale zároveň jasne dané hranice, ktoré ich budú udržiavať v pocite bezpečia. A čo je najpodstatnejšie, musí cítiť bezpodmienečnú lásku oboch rodičov. Tieto deti by mali pravidelne jesť, denne v rovnakom čase. Nemali by jesť potraviny, ktoré oslabujú Slezinu, tzn. príliš mliečnych produktov, príliš bieleho pečiva a bieleho cukru. Strava by mala byť pestrá a vysoko kvalitné. Takže je dobré vynechať všetko priemyselne spracované a obohatené o rôzne aditíva.

.

NEPOSEDNÁ OPIČKA (An Shen Wan Jia Wei) - bylinná zmes vo forme tinktúry

Bylinná zmes neposedná opička, ktorá posilňuje energiu Qi a krv. Svoj účinok navádza do pečene, sleziny a srdca. A tiež do Ľadvín, ktorých prázdnota môže vyvolať prázdnu horúčosť v Srdci a opäť znepokojovať dušu Shen. Zmes ďalej odvádza z organizmu vlhko. Zloženie zmesi je: ženšen, rehmánia lepkavá, pornatka kokosová, polygal, puškovorec, atraktylis veľkoúborový, jam čínsky, ofiopogon japonský, koreň sladkého drievka, longan a pivonka mliečnokvetá. Zmes vo forme tinktúry sa dávkuje podľa váhy dieťaťa. Koľko kg dieťa váži, toľko je denná dávka kvapiek - pol dávky ráno a pol večer. Tinktúra obsahuje alkohol, preto deťom odporúčame tinktúru nakvapkať do hrnčeka, zaliať trochou horúcej vody a nechať alkohol vyprchať. Keďže je zmes pomerne chuťovo výrazná, je možné ju s niečím zmiešať, aby bola pre dieťa požívateľná. Osvedčil sa med, šťava či desiata.

.

denná dávka je 1 kvapka na 1 kg telesnej hmotnosti, dennú dávku rozdeliť na dve časti - ráno a večer, tzn. ak vážite napríklad 70 kg, tak si dáte 35 kvapiek ráno a 35 kvapiek večer

pred použitím je dobré tinktúru pretrepať, mierne zakalenie je normálne

tinktúry užívajte na lačno, minimálny odstup je 30 minút pred jedlom alebo jedna hodina po ňom.

tinktúru je možné zaliať trochou horúcej vody a tým dôjde k odpareniu sa alkoholu, tento postup je vhodný pre deti alebo vodičov

.

Bylinná tinktúra Neposedná opička Objednať

.

Hyperaktivita u detí - ADHD pohľadom čínskej medicíny, prírodná liečba, liečivé huby a bylinky

Prírodná liečba hyperaktivity u detí - ADHD , liečivé huby a bylinné zmesi čínskej medicíny

.

Aké sú príčiny ADHD/ADD?

Nie vždy je možné príčinu jednoznačne určiť. Hovorí sa o rade rôznorodých príčin: problémy v tehotenstve či pri pôrode, predčasný pôrod, užívanie narkotík a konzumácia alkoholu rodičmi, stres v rodine, infekcia, očkovanie, vplyv môžu mať aj dedičné predispozície. Existujú pravdepodobne aj ďalšie príčiny, ktoré nie sú úplne preskúmané, ako je vplyv životného prostredia či spôsob stravovania.

.

Čo na to čínska medicína?

Aby ste pochopili príčiny z pohľadu tradičnej čínskej medicíny, musíme najprv spomenúť jej teoretické základy. Čínska medicína rozdeľuje svet do piatich systémov. Každému vládne jeden prvok alebo element. Takže máme prvok dreva, ohňa, zeme, kovu a vody. Aj ľudský organizmus je možné rozdeliť do piatich systémov či prvkov. Každému prvku v tele vládne jeden z orgánov. A v podstate každá časť tela prináleží k jednému z prvkov. Myslím ako telá fyzického, tak aj psychického. Aby som vysvetlil problém ADHD/ADD, tak treba spomenúť tri prvky, resp. tri orgány či systémy. Prvok ohňa, ktorému vládne Srdce. Ďalej prvok dreva, ktorému vládnu Pečeň a prvok zeme, ktorému vládne Slezina. Číňania veria, že v každom z hlavných piatich orgánov, je prítomná aj jeho duša. Znie to trochu ezotericky, ale skúsme to brať ako symboly, pomocou ktorých je možné popísať fyzické i duševné pochody a nerovnováhy v našom organizme. A práve nerovnováhy typu ADHD/ADD je možné pomocou týchto symbolov dobre vysvetliť.

.

Tri duše Shen, Hun a Yi

Problém ADHD/ADD sa točí okolo orgánov Srdca, Pečene a Sleziny. A hlavne okolo troch duší, ktoré v týchto orgánoch sídlia. Duša Shen, duša Hun a duša Yi.

.

Duša Hun – kreatívec v nás

Kľúčovú úlohu pri ADHD/ADD hrá duša Hun, ktorá sídli v Játroch. Tiež je nazývaná Éterickou dušou. Je zodpovedná za našu kreativitu, nápady, plány, inšpirácie. Je to duša, ktorá neustále hľadá a tvorí. A práve nadmerný pohyb duše Hun, je jednou z hlavných príčin problému ADHD/ADD. Hlavne teda ADD. Deti, ale aj dospelí, majú problém sústrediť sa a žijú akoby v inom svete. Zároveň sú veľmi kreatívne a majú väčšinou výrazné umelecké nadanie. Nadmerný pohyb duše Hun môže byť vyvolaný obrazom nedostatočnosti Yin či

krvi v pečeni alebo pečeňovým ohňom, ktorý stúpa hore. ADHD je skôr spojené s nadmerným ohňom pečene. Deti s ohňom v Játroch (ale aj v Srdci viď ďalej), sú potom výrazne hyperaktívne.

.

Duša Shen – cisár vládne všetkým

V srdci sídli duša Shen. Celkovo ovláda našu psychiku a myslenie. Riadi aj všetky ostatné duše, dáva im poriadok a kontroluje ich aktivitu. Je zodpovedná za náš emočný život, schopnosť myslieť a za dlhodobú pamäť. Pokiaľ je duša Shen oslabená, tak nedokáže dostatočne regulovať tvorivú povahu duše Hun v Pečeňoch, a vznikajú problémy s poruchou pozornosti. Dôležitá je aj kvalita orgánu, v ktorom duša Shen sídli, teda Srdce. Ak je v Srdci nedostatok krvi, nedokáže sa duša Shen v Srdci usadiť a blúdi. Človek je potom roztržitý, nesústredený, emočne nestabilný. Rovnako tak, keď je v Srdci horúco, často spôsobené nadmernými či potlačovanými emóciami, potom toto horúco nedovolí duši Shen ukotviť sa v Srdci a tá sa stáva nepokojnou. To všetko zjavne súvisí s poruchou pozornosti, hyperaktivitou, a teda s ADHD/ADD.

.

Duša Yi – tá, ktorá príliš rieši

Tretia duša, ktorá ovplyvňuje problém ADHD/ADD, je duša Yi, ktorá sídli v Slezine. Mohli by sme ju tiež nazvať „intelektom“. Je zodpovedná za schopnosť sústrediť sa na danú úlohu, čo u ADHD/ADD býva problematické. Ak je orgán Sleziny oslabený, duša Yi má tendenciu príliš riešiť, je roztržitá a nestabilná. Oslabená Slezina vytvára v organizme príliš vlhkosti, čo sa prejavuje výtokmi alebo hlienom. Táto nerovnováha zároveň ovplyvňuje aj psychiku človeka. Prejavuje sa malátnosťou, človek má pocit, ako by žil v bubline, má spomalené reakcie, a práve toto sú aj časté prejavy ADD.

.

Hlbšie príčiny ADHD/ADD

Pomocou duší sme si popísali rôzne mechanizmy, ako podľa čínskej medicíny vzniká ADHD/ADD. Hlavnými príčinami sú nedostatočnosť krvi Srdca či Pečene, nadmerný oheň v Srdci či v Pečeňoch a oslabená Slezina, ktorá produkuje príliš vlhkosť.

.

Na tieto nerovnováhy môže mať vplyv naša konštitúcia, to, čo sme získali od našich predkov. Zvlášť malé deti si podobné nerovnováhy nevytvárajú svojím životným štýlom, ale väčšinou ich „dedia“ po rodičoch. Vplyv môže mať aj stres v rodine alebo v škôlke. Nadmerné či potlačované emócie sa nakoniec vždy v organizme zmenia na horúco, ktoré potom ovplyvňuje pohyb duší Shen a Hun. Rovnako tak príjem energeticky bohatých potravín, ako je cukor, biela múka či priemyselne spracované potraviny, ak tomu nedostatok pohybu, môže zapríčiniť nadmerný pohyb duší Hun a Shen a zároveň oslabiť energiu Sleziny, ktorá nebude vyrábať dostatok energie Qi a krvi (čo je palivo pre náš organizmus), ale bude produkovať príliš vlhkosti, ktorá ovplyvní intelektuálne schopnosti duše Yi.

.

ADHD – hyperaktivita u detí. Predtým sa tomuto ochoreniu hovorilo ľahká mozgová dysfunkcia. Skratka ADHD pochádza z anglického „Attention Deficit Hyperactivity Disorder“. Podľa odhadov postihuje zhruba 5 % detí (častejšie chlapcov) a začína sa prejavovať okolo 7. roku veku.

.

Hlavné príznaky

Porucha koncentrácie, tzn., že dieťa dlho pri ničom nevydrží, nedovedie svoju činnosť do konca a nechá ľahko odviesť svoju pozornosť.

Nadmerná aktivita, tzn. nápadný telesný nepokoj, častá zmena aktivít, unáhlená reč.

Impulzivita, tzn. chýbajúca kontrola nad vlastnými pocitmi, záchvatmi hnevu a nezriedka agresivita.

.

Jednotlivé príznaky môžu byť rôzne silne vyjadrené.

Je ťažké rozoznať, kedy je nadmerná aktivita dieťaťa ešte "v medziach normy" a kedy už sa jedná o ADHD. Pri podozrení na tento syndróm by mal dieťa vyšetriť detský psychiater alebo detský psychológ. Je potrebné vylúčiť iné neurologické alebo psychiatrické ochorenie. Zhruba u tretiny detí sú prítomné ďalšie neurologické alebo kognitívne poruchy (poruchy jemnej motoriky, dyslexia, poruchy zmyslového vnímania a i.) Vyššie riziko majú nedonosené deti a deti fajčiarok.

.

Príčina poruchy sa nepozná. Veľa diskutovaná súvislosť s potravinovými alergiami a konzervačnými látkami sa zatiaľ nepreukázala.

.

Postihnuté deti ťažko získavajú priateľov a mávajú aj napriek normálnej inteligencii zlé výsledky v škole. Predpokladá sa, že syndróm veľmi často pretrváva aj v dospelosti a môže viesť k závislostiam, depresiám, neurózam a poruchám osobnosti. V dospelosti ustupuje hyperaktivita do pozadia a prejavujú sa potom predovšetkým psychické stránky poruchy vrátane afektívnych porúch a agresivity nezriedka vedúce ku kriminalite.

.

Terapia

Psychoterapia

Rodinná terapia

V nutných prípadoch sa pomáha psychofarmaky navodiť situácia, aby psychoterapia bola vôbec možná.

.

Rady rodičom

Postihnuté dieťa neodsudzovať.

Jasné pravidlá a štruktúra dňa (pravidelný čas jedla, dostatok spánku a pod.). O nastavených pravidlách a ich konsekvenciách sa nediskutuje a neháda sa kvôli nim.

Dieťa veľmi chváliť za to, čo sa mu podarí.

Pokojné prostredie a izolovanie jednotlivých činností - napr. písanie domácich úloh bez rádia a televízie.

Vhodná a zodpovedajúca záťaž dieťaťa.

Dostatok pohybu.

S diétami opatrne. Zatiaľ nebola preukázaná žiadna súvislosť medzi ADHD a stravou. Naopak sa môže stať, že pokiaľ dieťa zaťažíme striktnou diétou, ešte viac ho vyčleníme z kolektívu, do ktorého už tak ťažko zapadá. Úprava stravy by sa mala presadzovať len vtedy, ak skutočne vedie k jasnému zlepšeniu stavu.

Spolupráca so školou. Ideálne je, ak aj škola môže zaistiť uvedené podmienky.

Štítok: adhd, hyperaktivita
Niečo pre vás
Odporúčané články
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa