Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

5 receptov na chutné a zdravé alternatívy zemiakových lupienkov

Publikované 06-04-2017 11516
Obľúbené0

Chuť je jeden zo zmyslov, s ktorým sa bojuje naozaj ťažko. Niektoré potraviny stačí ochutnať raz a pri ďalšom nákupe vás už podvedomie akosi samo nesie do oddelenia, kde na pulte leží víťaz testu chuťových pohárikov. Jedným z favoritov sú aj zemiakové chipsy.

Prečo im nevieme odolať? Môže za to tuk, soľ, umelé dochucovadlá, zvýrazňovače chuti. K tomu všetkému pridajte ešte konzervanty a potravinová katastrofa je na svete.

Klasické zemiakové lupienky sú často predmetom výskumov a to ako pôsobia na ľudský organizmus nie je žiadnym tajomstvom. Patríte do skupiny chipsových závislákov a doprajete si ich niekoľkokrát týždenne? Vystavujete svoje telo nasledovným rizikám:

-       obezita,

-       cukrovka,

-       srdcovo-cievne ochorenie,

-       vznik rakovinových buniek,

-       zníženie mozgovej aktivity,

-       riziko nesprávneho vývoja pre nenarodené deti.

 

Dobrá správa je, že vyrobiť si domáce chipsy od výmyslu sveta nie je žiadna veda. Čím sú špeciálne? Sú zdravé, chutné a farebné. Zamaškrtia si na nich deti, ohúrite priateľov alebo si pochutnáte len tak pri dobrom filme či knihe.

Je len na vás pre aký druh zeleninky sa rozhodnete, vždy sa však pokúste nakrájať rovnako tenké plátky, aby sa kúsky prepiekli v rovnaký čas. Ideálna je hrúbka do 1mm. Pomôcť si môžete kuchynskými krájačmi alebo obyčajnou škrabkou.

Výhodou je aj ich variabilnosť. Máte radi solené, syrové alebo pikantné chute? Môžete pridať kari, chilli papriku, provensálske bylinky, sušený cesnak, chren alebo lesné huby pomleté na prášok a iné. A samozrejme nezabúdajte na omáčky!

Ak chceme, aby boli naše chipsy skutočne zdravé, vyhnime sa smaženiu. Na výrobu zeleninových dobrôt môžete využiť dva spôsoby:

  1. Pečenie v rúre – dôležité je zeleninu poukladať na plechu vedľa seba. Ak by ste dali jednotlivé plátky cez seba, zelenina sa neprepečie do chrumkava.
  2. Sušenie v sušičke – pomalým sušením na nízkej teplote si zelenina zachová cenné vitamíny a ostatné výživné látky. Lupienky sušte pri teplote 40°C približne 4 – 8 hodín. Ak nemáte sušičku, podobnú službu vám urobí elektrická rúra s ventilátorom.

 

A keď ich toľko spomíname, pozrime sa spolu na zdravé recepty zo zeleniny.

 

Cviklové chipsy s bylinkami

cvikla

soľ

olivový olej

zmes obľúbených sušených bylín

 

Cviklu očistite, prepolte a nakrájajte na rovnako tenké plátky. Cvikla má sama o sebe výbornú chuť a preto je zbytočné skrývať ju za výrazné chute korenín. Nakrájanú cviklu pokvapkajte lyžicou olivového oleja, posoľte a na prevoňanie pridajte obľúbené bylinky (rozmarín, koriander, tymián, levanduľa). Cviklu rozložte na plech a pečte na 190°C asi 15 minút.

TIP: Ak sa rozhodnete pripravovať viac druhov zeleniny na jednom plechu myslite na to, že cvikla ich môže zafarbiť.

 

Zemiakové chipsy s cesnakom

zemiaky

soľ

sušený cesnak

olivový olej

 

Zemiaky umyte a nakrájajte na približne rovnaké plátky. Do misy pridajte trochu oleja, soľ a sušený cesnak, premiešajte a dajte na plech. Pečte sprudka na 220°C asi 5 minút (alebo podľa výkonu vašej rúry).

 

Zelerové chipsy s kari omáčkou

zeler

soľ

mletá rasca

olej

 

Kari omáčka:

50 g namočených kešu orechov

1 PL plnotučnej horčice

1 ČL kari korenia

jarná cibuľka alebo pažítka

 

Očistený a nakrájaný zeler premiešajte s trochou oleja, pridajte soľ a štipku rasce. Dajte zapekať pri teplote 200°C na asi 15-20 minút. Kým sa chipsy pečú, pripravte si omáčku. Rozmixujte kešu orechy s horčicou, kari korením a trochou soli. Ak je zmes príliš hustá, pridajte podľa potreby vodu. Na záver primiešajte na jemno nakrájanú jarnú cibuľku alebo pažítku.

 

Pikantné batátové chipsy

batáty

1PL olivového oleja

1 ČL soli

1 ČL mletej červenej papriky

½ ČL kajenského korenia

½ ČL sušeného cesnaku

Batáty umyte a nakrájajte aj so šupkou, pridajte ostatné prísady, zmiešajte a sladké zemiaky poukladajte na plech. Pečte na 220°C približne 30 minút.

 

Kelové chipsy so „syrom“

 mladé listy kučeravého kelu

„Syrová omáčka“:

50 g namočených kešu orechov

1 strúčik cesnaku

½ ČL himalájskej soli

½ ČL mletej červenej papriky

šťava z ½ citróna

½ ČL agáve sirupu

voda

 

Do mixéra dajte všetky suroviny na omáčku a mixujte do hladka. Pridajte podľa potreby trochu vody tak, aby vznikla zmes s konzistenciou podobnou syrovému krému. Krém zmiešajte s kelovými listami, poukladajte do sušičky a na teplote 40°C sušte približne 5 hodín.

Po dopečení nechajte chipsy pozvoľna vychladnúť, ak treba dosoľte a máte hotovo. Svoje chuťové poháriky aj oči môžete pripraviť na niečo nové a šialene farebné.

Čo s lupienkami, ktoré sa nezjedia hneď?

Uskladnite ich vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote. Ak sa k sušeným plátkom dostane vlhkosť, stratíte pôžitok z chrumkania ale neznamená to, že by ste ich museli vyhodiť.

Recepty na zdravé domáce chipsy zvládne každý – kuchár i začiatočník. Najzložitejšou a určite najotravnejšou časťou je krájanie zeleninky. Ale povedzte, nestojí výsledok zato?

--

Pre Babičkinu záhradu napísala Dominika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Komentár
  • Má****

    Má**** 23-08-2019

    Dakujem za recepty :) Ja používam urýchlovač na krájanie.Ak dakomu pomôže tu ho máte : https://enywey.com/produkt/stroj-na-skrutene-cipsy/ :)
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa