Kliknite pre viac produktov
No products were found.
Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním súborov cookie a vašich osobných údajov v súlade s nariadením EÚ GDPR. Viac detailov
Kategórie blogu
Posledné komentáre
Vyhľadávanie v článkoch

10 krokov na posilnenie imunity

Publikované 17-09-2021 Napísal 764
Obľúbené0

Ako si trvalo posilňovať imunitu?

Imunitný systém je súhrnom širokej škály procesov, ktoré chránia naše zdravie

.

Na čo slúži imunitný systém?

Ľudský organizmus je zložitý, tak si v skratke povedzme na čo slúži imunita. Od "vonkajšieho" sveta ho delí vrstva pokožky a slizníc. Toto je prvá obranná línia imunitného systému, ktorá pomáha udržiavať nežiadúce baktérie, vírusy, toxíny a ďalšie škodliviny preč od vnútorného prostredia tela.

Žľazy v pokožke produkujú pot s antibakteriálnymi enzýmami a sliznice produkujú hlien, ktorý funguje ako pasca pre mikroorganizmy. Žalúdok s pomocou kyseliny chlorovodíkovej pomáha nielen tráviť bielkoviny, ale aj zabíjať mikroorganizmy.

Ak sa baktéria, či vírus dostane do organizmu, nastupujú do práce bunky imunitného systému, ktoré sa cudzích útočníkov snažia zničiť. Informácia o patogéne sa uloží do imunitnej pamäte, aby pri budúcom stretnutí bol ešte rýchlejšie rozpoznaný a zničený.

.

Imunitný systém predstavuje veľmi účinný systém, ktorý sa dokáže efektívne vysporiadať so širokou škálou hrozieb. Z rovnakého dôvodu je však posilnenie imunity zložité a skutočne účinné podporné doplnky na imunitu, či potraviny pre posilnenie imunity, chýbajú. Naopak, oslabiť imunitný systém je až príliš jednoduché.

.

Čo ohrozuje a zároveň oslabuje náš imunitný systém?

5 dôležitých faktorov, ktoré oslabujú imunitný systém človeka:

1. Chronický stres a oslabená imunita
Stres nemusí byť vždy negatívny. Krátko trvajúci stres, ktorý nám pomôže dokončiť dôležitú úlohu môže byť dokonca priaznivý. Problém však nastáva, ak stres trvá príliš dlho a stáva sa chronickým.

Stres totiž spôsobuje vylučovanie hormónu kortizolu, ktorý tlmí zápal a niektoré funkcie bielych krviniek. Dlhodobý stres v práci, kto.rý nevieme pustiť z hlavy ani doma, či stresujúce osobné vzťahy, sa skutočne môžu podpísať na našom zhoršenom zdraví a prejavom toho môže byť aj oslabená imunita

.

2. Nadváha ako rizikový faktor pre chrípkové ochorenia
Tukové bunky okrem toho, že sú pasívnymi zásobárňami energie, produkujú tiež hormóny a zápalové cytokíny. Zápal je síce dôležitou súčasťou imunitnej reakcie, chronický zápal však zvyšuje riziko ochorení a narušuje fungovanie bielych krviniek (T-lymfocytov).
Obezita je dokonca identifikovaná ako nezávislý rizikový faktor pre chrípkové ochorenia.

.

3. Alkohol ako nevhodný prostriedok na posilnenie imunity
Okrem toho, že konzumácia alkoholu zvyšuje riziko rakoviny a ochorenia pečene, poškodzuje tiež schopnosť organizmu brániť sa napadnutiu vírusom či baktériami. Už mierna konzumácia alkoholu spôsobuje zmeny vo fungovaní imunitného systému a chronický konzumenti alkoholu sa radia medzi imunokompromitované osoby.
Alkohol okrem toho narušuje kvalitu spánku, čím ďalej znižuje schopnosti imunitného systému.

.

4. Fajčenie a znečistené ovzdušie znižuje schopnosť imunitného systému
Cigaretový dym, výfukové plyny a znečistené ovzdušie sú zdrojmi tisícok rôznych chemikálií, ktoré priamo ovplyvňujú imunitný systém. Znižujú aktivitu rôznych imunitných procesov a zvyšujú aktivitu iných.
Tieto dopady v konečnom dôsledku oslabujú imunitu proti infekciám a paradoxne zároveň posilňujú autoimunitné ochorenia. Prestať fajčiť a vyhýbať sa tabakovému dymu je jedným z najlepších krokov pre zdravie.

.

5. Cukor zvyšuje riziko infekcie a oslabuje imunitu
Rafinovaný cukor vo vedeckých výskumoch objektívne oslabuje schopnosť bielych krviniek pohlcovať baktérie a poskytuje im tak viac času na množenie, čím zvyšuje riziko prepuknutia infekcie. Tento účinok pritom trval až päť hodín po jedle s cukrom.
Rovnaký efekt mali sacharóza (bežný cukor), glukóza, fruktóza, pomarančový džús a med. Naopak komplexné sacharidy (napríklad v strukovinách a obilninách) a ani ovocie tento negatívny účinok nepreukázali.

.

Akú sú dôležité faktory pre budovanie pevného zdravia a posilnenie imunity?

1. Spánok ako jednoduchá a účinná podpora imunity

Napriek tomu, že naša myseľ spí, imunitný systém zaraďuje v spánku vyššiu rýchlosť. Zvyšuje sa produkcia zápalových faktorov pre ničenie patogénov a posilňuje sa imunitná pamäť, aby známi škodcovia boli nabudúce zlikvidovaní ešte efektívnejšie.

Kvalitný a nerušený spánok v nočných hodinách je jednoznačne tým najúčinnejším spôsobom, ako posilniť imunitu a udržať si zdravý imunitný systém. Spánok je natoľko dôležitý, že už výsledkom jednej prebdenej noci môže byť oslabená imunita až na niekoľko týždňov.

Dospelí potrebujú 7 – 8 hodín čistého času spánku denne. Zhoršenie funkcie imunitného systému je možné zaznamenať už pri skrátení spánku o jednu hodinu.

.

2. Šport a pohyb sú účinné na posilnenie imunity

V priebehu cvičenia, aj po jeho skončení, dochádza k uvoľňovaniu pro- a protizápalových cytokínov a zvyšuje sa aktivita bielych krviniek.

Potné žľiazy spolu s potom produkujú antibakteriálne látky a v chladných mesiacoch sa v dýchacích cestách zvyšuje vylučovanie hlienu, ktorý zachytáva škodlivé patogény, čo priaznivo pôsobí na posilnenie imunity.
Ľudia, ktorí pravidelne športujú, majú nižší výskyt vírusových ochorení, miernejšie symptómy a nižšiu úmrtnosť.

V priebehu pandémie koronavírusu Svetová zdravotnícka organizácia odporúča, aby sa zdraví ľudia venovali pohybu najmenej 150 minút týždenne a deti a mládež 300 minút týždenne.
Keď to rozoberieme na drobné, intenzívny šport by sme mali robiť aspoň 3x do týždňa po dobu 60minút.

.

3. Dôsledná hygiena je dôležitým krokom ako zlepšiť imunitu

Umývanie rúk pomáha predchádzať napríklad chrípke, prechladnutiu, hnačkovým ochoreniam a infekčným ochoreniam očí. V prípade chrípky napríklad stačí, ak chorý kolega v kancelárii zakašle a mikroskopické kvapôčky pokryjú okolité pracovné stoly.
Potom sa už len stačí o stôl oprieť a následne sa dotknúť nosnej sliznice či úst, aby bol prenos vírusu dokončený. Okrem pravidelného umývania rúk je vhodné tiež pravidelne dezinfikovať mobilný telefón, ktorý sa inak môže stať zdrojom kontaminácie.

.

4. Pestrá strava bohatá na vitamíny je výrazným prispením na posilnenie imunity

Najznámejšie a zároveň najúčinnejšie vitamíny, ktoré posilňujú imunitu sú vitamín C a vitamín D3. Pre správne fungovanie však organizmus potrebuje všetky esenciálne živiny a nedostatok väčšiny z nich sa môže prejaviť ako oslabená imunita.

Vitamín C 1000mg 60 cps Objednať

Najlepším spôsobom, ako získať veľkú väčšinu vitamínov, minerálnych látok, esenciálnych mastných kyselín a aminokyselín, je pestrá strava, so zastúpením piatich hlavných skupín potravín: ovocie, zelenina, strukoviny, celozrnné obilniny, orechy a semienka.

Tieto potraviny by sa preto mali v strave nachádzať každý deň a vegáni by si k nim mali pridať tiež vitamín B12.

.

Zapamätajte si nasledovné: cukor (v akejkoľvek forme okrem nespracovaných potravín) je živnou pôdou pre baktérie. Tie ho papajú, aby prežili a rozmnožovali sa. Ak ste chorí, striktne dodržiavajte nekonzumovanie cukrov. Samozrejme tiež platí, že aj v bežnom živote sa cukrom treba vyhýbať.

.

5. Vitamín D má nenahraditeľný vplyv na posilnenie imunity

Vitamín D je dôležitým regulátorom imunitnej funkcie a jeho nedostatok zhoršuje autoimunitné ochorenia. Zároveň oslabuje obranu proti infekciám. V lete je jeho najvhodnejším zdrojom slnečné žiarenie.
Každá jedna bunka organizmu pre svoju životaschopnosť potrebuje vitamín D3.

Od septembra až do začiatku apríla slnečné lúče dopadajú pod zlým uhlom potrebné UV žiarenie nepreniká vrstvou atmosféry a vitamín D sa v pokožke netvorí. Pretože ani v potravinách žiaľ dostatok vitamínu D nenájdeme, je v tomto období veľmi dôležité vitamín D dopĺňať formou výživových doplnkov. Optimálna dávka u dospelých je 2000-3000 IU denne.

Vitamín D3 2500 UI 90 tab Objednať

.

Záverom na posilnenie imunity dodržiavajte

Zdravo sa stravujte počas celého roka. Maximum zeleniny a nespracovaných potravín. Na minimum obmädzte mäso, mliečne produkty, cukry.

Udržiavajte si zdravú telesnú hmotnosť. Buďte štíhly = vaša výška mínus 100 je maximálna váha, ktorú by ste mali mať.

Obmedzte konzumáciu alkoholu, vyhýbajte sa tabakovému dymu a znečistenému ovzdušiu.

Doprajte si dostatočný a nerušený spánok 7 – 9 hodín denne.

Aktívny a intenzívny pohyb a cvičenie praktikujte aspoň 3x do týždňa zhruba hodinu.

Dbajte na správnu hygienu – pravidelné umývanie rúk

Najneskôr od októbra minimálne do začiatku apríla doplňujte 2000 - 3000 IU vitamínu D3 denne

V prípade oslabenia organizmu zaraďte aj ďalšie podporné výživové doplnky ako napríklad Zinok, ktorý je silný antioxidant a pomôže naštartovaniu imunity

Zinok 25mg 90 tab Objednať

Štítok: imunita
Odporúčané články
Napíšte komentár
Odoslať odpoveď
Prosím prihláste sa pred publikovaním komentára.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet, aby ste si mohli ukladať obľúbené položky.

Prihlásiť sa

Vytvorte si účet, aby ste mohli používať zoznam želaní.

Prihlásiť sa